Hrvatska PIŠEM TI PISMO

EMEF traži da Slovenci ukinu ZERP

  • Autor: V.B.
  • 21.9.2009 12:02:30
  • 21.9.2009 11:58:04

Euromediteranskforum (EMEF) uputio je predsjednici Vlade Jadranki Kosor otvoreno pismo u kojem je poziva da od slovenskog premijera Boruta Pahora zatraži povlačenje Odluke o proglašenju Zaštitne ekološke zone Republike Slovenije u Jadranskom moru, te Pravilnika o ribolovnim zonama Republike Slovenije

EMEF, čiji je predsjednik dr. sc. Tonči Tadić, podsjetio je na činjenicu da je slovenski parlament proglasio je krajem 2005. Zaštitnu ekološku zonu Republike Slovenije preko hrvatskog ZERP-a, svjesno kršeći međunarodno pravo mora! Uz to, ističe EMEF, slovenska vlada je 2006. posebnim pravilnikom odredila zone za morski ribolov slovenskih ribara u hrvatskom teritorijalnom moru i ZERP-u!

U pismu, kojeg u ime EMEF-a potpisuje dr.sc. Alen Soldo, naglašavaju, kako je sada, nakon što je Slovenija odblokirala Hrvatske pretpristupne pregovore s EU što je uvjetovano povlačenjem svih hrvatskih dokumenata kojima se prejudicira granica na moru, nužno da i zapadni susjedi povuku korake koji će olakšati rad arbitražnog suda za određivanje međudržavne granice na moru.

Prema njihovu mišljenju ZERP je taj kojeg treba povući jer on se protivi međunarodnom pravu, a njime nedvojbeno krši hrvatska suverena prava na moru.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još