NADBISKUP HRANIĆ:

'Božić se očituje u običnome, jednostavnome, skromnome'

25.12.2014 u 14:51

Bionic
Reading

Misu polnoćku i središnje misno božićno slavlje u đakovačkoj katedrali predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić istaknuvši u homiliji da se Božić očituje u običnome, jednostavnome, skromnome kakva je i betlehemska štalica u kojoj se Isus rodio

'Božićno nas otajstvo obasjava i govori nam da je Bog prisutan u ovome svijetu, da ga nije napustio, da se slava Božja i danas očituje u rađanju, u postupnom rastu i dozrijevanju svakog ljudskog djeteta, u predbračnoj i bračnoj čistoći, u doživotnoj bračnoj vjernosti i ljubavi, u majčinskom i očinskom darivanju, u velikodušnosti služenja u braku i obitelji, u žrtvi iz ljubavi, u poniznosti, skromnosti i jednostavnosti ljudskoga života', istaknuo je msgr. Hranić podsjetivši na tradicionalne, obiteljske, bračne, roditeljske i druge vrijednosti.

Tim više što su, rekao je, 'bračna ljubav i vjernost danas tako često viđene nečim nazadnim i konzervativnim, predbračna čistoća proglašena nemogućom, abortus isključivim pravom žene kojoj se dopušta da ubije i potpuno nezaštićeni život, što se brak izjednačava s različitim oblicima egoizma i hedonizma'.

Ali, istaknuo je nadbiskup Hranić, Božić nam poručuje da Bog nije zaboravio i odbacio ovaj svijet.

'On je među nama u bračnoj ljubavi i vjernosti. On nam se otkriva i daruje u daru novoga života. On nas ljubi, traži i treba u običnosti majčinstva i očinstva', poručio je s propovjedaonice nadbiskup Hranić.

Istaknuo je da nam Božić vraća povjerenje u život. 'Vraća nam povjerenje i u nas same, u snagu i milost koja nam od Boga dolazi. Božić nas izbavlja iz klonulosti i osjećaja bespomoćnosti. Vraća povjerenje i u druge ljude', kazao je nadbiskup Hranić.