KARDINAL BOZANIĆ:

'Ideolozi razvaline neprestano siromaše naše ljude'

  • +7

Božićna misa

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Bionic
Reading

Kardinal Josip Bozanić predvodio je jutros u zagrebačkoj prvostolnici božićnu misu

'Nekima će se možda inzistiranje na ozbiljnosti Božića učiniti kao sputavanje veselja, no riječ je o suprotnome. Ne traže se danas od nas smrknuta, tužna lica. Možda nas tome mogu naučiti djeca. Djeca u svojoj nevinosti Božić doživljavaju ozbiljno, a ta nevinost ne umanjuje njihovu radost, već štoviše, čini je većom', poručio je kardinal.

Bozanić se dotaknuo i ozbiljnosti svakodnevice te se osvrnuo na tešku gospodarsku situaciju i pitao se jesmo li učinili baš sve ne bi li nam bilo bolje.

Bozanić primio predsjedničke kandidate

Sva četiri predsjednička kandidata bila su na današnjoj božićnoj misi. Nakon mise kardinal Bozanić primio je predsjedničke kandidate Ivu Josipovića, Kolindu Grabar Kitarović i Milana Kujundžića. Četvrti kandidat Ivan Vilibor Sinčić nije tražio da ga Bozanić primi.

'Kako to da je hrvatski čovjek u Europi i svijetu priznat kao dobar i odgovoran radnik, kako to da nam je Bog dao lijepu zemlju, a stvari ne idu, nema napretka... Komu, ako ne djelovanju ideologa razvaline, pripisati mirenje s neprestanim siromašenjem naših ljudi', kaže.

Bozanić je u propovijedi posebno spomenuo branitelje koji prosvjeduju ispred zgrade Ministarstva na Savskoj cesti u Zagrebu, koje je jučer posjetio.

'Oni su u danom trenutku svoje živote dali na raspolaganje kako bi zaustavili zločinačku ideologiju koja je od Hrvatske doslovno željela napraviti ruševinu. Pod vodstvom prvoga hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, u vrijeme zagrebačkog nadbiskupa, blagopokojnog kardinala Franje Kuharića, a uz pomoć samoga Boga, zagovorom Presvete Bogorodice Marije i blaženog Alojzija Stepinca te brojnih hrvatskih mučenika i svetaca, uz velike žrtve izborili su nam branitelji slobodu. Dana su im zato i određena prava, ali stječe se dojam da ih se istodobno polagano isključuje iz istoga onoga društva kojemu su omogućili opstanak.

Ideolozima razvaline u njihovim rušilačkim nastojanjima uvijek smetaju čuvari temelja kuće. Svakome komu je stalo do dobra bližnjega ova Crkva želi biti blizu, jer ne smije se dopustiti da i jedan čovjek propadne, a kamo li čitav narod. Zato želimo biti blizu i hrvatskim braniteljima koji se bore za svoju društvenu uključenost i koji nastojanjem da se ne dira u temelje države čuvaju toliko toga što još ima snage izgrađivati Domovinu', rekao je Bozanić.


Cijelu homiliju kardinala Bozanića pročitajte ovdje.