DONACIJE VOĆA

Proizvođači jabuka povukli sto posto EU novca, a mandarina samo 42 posto

24.12.2014 u 16:00

Bionic
Reading

Za doniranje jabuka u humanitarne svrhe za što se može dobiti novac Europske unije iskorišteno je sto posto kvote, dok je za doniranje manadrina do srijede, 24. prosinca, iskorišteno 42 posto kvote, izvijestili su iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iz koje podsjećaju proizvođače da mjera povlačenja voća s tržišta zbog ruskog embarga traje do kraja ove godine, odnosno da je 31. prosinca 2014. rok do kada traje isporuka voća

Po podacima Agencije, do današnjeg dana zahtjeve za isplatu isporučenog voća podnijelo je 98 proizvođača s traženim iznosom potpore od 4 milijuna kuna.

Europska komisija je u rujnu odlučila o interventnim mjerama za voće i povrće vezano za zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU-a u Rusku Federaciju.

Hrvatskoj je za financijsku pomoć Europske unije određena kvota od 4.050 tona jabuka i 7.900 tona mandarina, a primatelji tih jabuka i mandarina mogu biti centri i ustanove socijalne skrbi, ustanove za predškolski odgoj, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, bolnice, kaznena tijela, humanitarne organizacije.

Iz Agencije u priopćenju podsjećaju i na proceduru prema kojoj svi proizvođači jabuka i mandarina koji žele povući voće s tržišta i za to dobiti novac Europske unije moraju o tome obavijestiti Agenciju za plaćanja putem obrasca koji se nalazi na web stranici Agencije.

Proizvođač mora u obrascu navesti kojoj instituciji želi isporučiti voće i u kojoj količini, a refundira mu se i trošak pakiranja, sortiranja i transporta.

Agencija potom šalje povratnu informaciju proizvođaču o prihvatljivim količinama za isporuku i tada proizvođači mogu isporučiti voće vrtićima, školama, bolnicama, humanitarnim i ostalim ustanovama s liste, a prije same isporuke mora javiti poljoprivrednoj inspekciji i Agenciji za plaćanja koja provodi kontrolu na terenu.

Agencija za plaćanja provodi dva tipa kontrole - prvog stupnja koje se provode kod proizvođača i to tako da se na svakom gospodarstvu i/ili skladištu prije otpreme provjerava prateća dokumentacija i proizvodi (identitet, težina i usklađenosti s tržišnim standardima) te drugog stupnja u kojoj se kod proizvođača na svakom gospodarstvu provjerava poslovna dokumentacija povezana s provedbom mjere i kod primatelja na način da se provjeri vođenje evidencija i dokumentacija kojom se potvrđuje krajnje odredište povučenih proizvoda odnosno da su preuzeti od treće strane s ciljem njihove slobodne distribucije.

Nakon isporuke voća proizvođač šalje Agenciji za plaćanja zahtjev za isplatu s dokumentacijom kojom dokazuje isporuku i primitak proizvoda povučenih s tržišta, podsjećaju iz Agencije iz koje mole proizvođače da se pridržavaju uputa te da Agenciji šalju potpunu dokumentaciju.