VOĆNE DONACIJE ZA LJEPŠE BLAGDANE

Ruske sankcije dovele i do nečeg pozitivnog

26.12.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Donacije jabuka i mandarina prvi put su završile na hrvatskim stolovima zahvaljujući povlačenju voća s tržišta u okviru privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća i povrća, a prema Delegiranoj uredbi Komisije Europske unije. Od najavljene katastrofe zbog novog hladnog rata Zapada i Rusije izrodilo se nešto dobro: voće i povrće nije propalo, već je završilo na pravom mjestu uljepšavši blagdane socijalno potrebitima, a ni proizvođači nisu loše prošli

Podsjetimo, europskim mjerama propisano je da proizvođači mogu isporučiti primateljima povučenih s tržišta najviše 10 posto od ukupne količine jabuka i mandarina proizvedenih na vlastitom gospodarstvu. Obaveza država članica je bila do 31. listopada 2014. obavijestiti Komisiju o svim neiskorištenim dodatnim količinama. Ukupna količina koja je dodijeljena Republici Hrvatskoj je 4.050 tona za jabuke i 7.900 tona za mandarine.

'Svi proizvođači jabuka i mandarina koji žele povući voće s tržišta i za to dobiti novac Europske unije - moraju o tome obavijestiti Agenciju za plaćanja putem obrasca koji se nalazi na web-stranici Agencije. Proizvođač mora u obrascu navesti kojoj instituciji želi isporučiti voće (proizvedeno na vlastitom gospodarstvu) i u kojoj količini. Trošak pakiranja, sortiranja i transporta također se podmiruje. Agencija potom šalje povratnu informaciju proizvođaču o prihvatljivim količinama za isporuku i tada proizvođači mogu isporučiti voće vrtićima, školama, bolnicama, humanitarnim i ostalim ustanovama s liste, objasnili su iz Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Tako su desetine tona jabuka završile u donacijama. Inspekcija Ministarstva poljoprivrede, zajedno s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, sudjelovala je u kontroliranju i izdavanju certifikata o usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima. Odmah po zaprimljenom zahtjevu djelatnici Agencije za plaćanja izlazili su na teren radi utvrđivanja kakvoće voća, koje bez obzira na to što nije išlo direktno u prodaju, nije smjelo odskakati od standarda.

Proizvođačima jabuka, odlukom Ruske federacije o zabrani uvoza određenih poljoprivredno prehrambenih proizvoda iz Europske unije smanjeno je tržište pa im je ovo povlačenje voća u okviru privremenih izvanrednih mjera itekako dobro došlo. S obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva Boras i iz njihove tvrtke Baredit iz Čeminca, predano je ukupno 76 tona.

'Samo da je bila veća kvota, ovo je odlično osmišljeno. Za predane jabuke pedeset posto novca dobivamo od Agencije za plaćanje, a ostalo iz Fonda Europske unije. Prošle godine smo imali strašnih problema, propalo nam je 300 tona jabuka, a i morali smo prodavati po strašno niskim cijenama', rekao nam je Zlatko Boras iz OPG-a Boras.

Ove godine, prema njegovim riječima, urod je puno slabiji i radi se sa šezdeset posto proizvodnih kapaciteta.

'Mraz nam je u travnju uništio proizvodnju pa smo ostali bez četiri milijuna kuna prihoda', kaže ovaj voćar koji je, unatoč znanju i iskustvu, izgubio bitku s prirodom.

Donacije nisu bile namijenjene samo kućanstvima nego su ih mogle dobiti i neke humanitarne organizacije i ustanove pa je ponuđene jabuke prihvatio i Atrij - Obiteljski dom za starije i nemoćne u Dardi. A oni su vrlo brzo znali što će s jabukama.

Već pri ulasku, po hodnicima su nam zamirisale jabuke i cimet pa s toga nije bilo iznenađujuće što su njegovi korisnici i korisnice s nestrpljenjem iščekivali jednu od slasnih kulinarskih maštarija koje im priprema njihova kuharica Jelica Podrumac spravljajući jabuke na sto načina.

'Oni, naprosto, obožavaju jabuke. Pravimo im kompot, ribamo svježe jabuke, sjeckamo na komadiće, pečemo savijače i pite od jabuka, koristimo jabuke za sve, u što više jela i kolača, pa i kao međuobrok. S obzirom na to da je bilo puno jabuka, dali smo napraviti i domaći sok u briketima, a jednu smo količinu očistili i stavili u zamrzivač', kaže kuharica Jelica Podrumac.

Jabukama se jako raduju Ružica Prpić i Jelka Horvat koje dijele zajedničku sobu u domu. I dok se devedesetogodišnja gospođa Ružica žali što jabuke više ne može gristi, nešto mlađa gospođa Jelka prisjeća se kako su nekad kupovali jabuke na gajbe.

Iako su se po njihov priči vremena promijenila, ove simpatične žene na kraju su naglasile da se zadovoljstvo i užitak u tom voću nije promijenio i da im jabuka uvijek prija.

Jabukama je zadovoljna je i vlasnica doma Ana Slišković, prema čijim riječima je ova donacija hvale vrijedna. Na nju, kaže Ana, gleda kao pomoć države proizvođačima i pružateljima usluge, poput nje, kao krajnjim korisnicima koji ne moraju kupovati voće i na taj način smanjuju troškove, a oni za jedan dom nisu nikako mali.

'Dobili smo preko tonu jabuka, što nam je dobro došlo jer ih korisnici vole jesti. Za njih je to dobro i u zdravstvenom smislu jer im uravnotežuje probavu i ne moraju uzimati određene lijekove. Evo, i sada u vrijeme prehlada i viroza, nemamo nijednog bolesnog; ja bih to pripisala upravo jabukama; poznata je njihova nutritivna vrijednost', kaže Ana Slišković, vlasnica Obiteljskog doma.

Obiteljski Dom za starije i nemoćne nije jedini koji je dobio donaciju. Ona je pristigla i osječkom Crvenom križu, čijih je 500 volontera radilo na distribuciji jabuka noseći ih od vrata do vrata.

'Sad kad se sjetim, sav se naježim, to je bilo toliko dirljivo. Neki su bili ganuti do suza kad smo im uručivali jabuke. Znate, nije to neki skupocjeni poklon, 10 kilograma po osobi, ali ti ljudi su toliko bili sretni što je netko došao na njihova vrata, što ih se u ovo blagdansko vrijeme sjetio. Čak su kasnije išli za nama po selu tražiti nas da se vratimo na kavu ili ručak jer nisu znali kako bi nam se odužili', priča nam Denis Ćosić, zamjenik ravnatelja Crvenog križa Osijek.

A da je voće bilo odlične kvalitete, potvrdila nam je jedna od gospođa koja koristi socijalni program grada Osijeka. Osim što je dobila 200 kuna božićnice od gradonačelnika Ivice Vrkića, obradovala ju je i donacija jabuka, pa kaže kako će ove godine za Božić uz pečenje biti i štrudla od jabuka.

Tijekom prosinca Gradski Crveni križ Osijek zaprimljenu donaciju jabuka dijelio je korisnicima socijalnog programa, i to na način da svaki član obitelji dobije 10 kilograma jabuka. Obitelji su bile pozvane u prostorije Crvenog križa na dodjelu, a u općinama Čepin, Antunovac, Ernestinovo, Šodolovci i Vladislavci, onima starijima i nemoćnima jabuke su se dostavljale u kuću. Ukupno je podijeljeno osam i pol tona jabuka u 381 obitelj.

'Donacije su dodijeljene i srednjim školama, pa je ukupno distribuirano 70 tona, a pisali smo potrebe i za mandarinama', izvijestio nas je zamjenik ravnatelja Ćosić.

Mjera povlačenja mandarina i jabuka još uvijek nije završena s obzirom na to da sva kvota koja nije potrošena do 15. studenoga 2014. pa se i dalje raspodjeljuje.

'Pojedini proizvođač može donirati sto posto svojih proizvodnih kapaciteta. Rok za isporuku jabuka i mandarina je sve do 31. prosinca 2014., a svoje zahtjeve za isplatu proizvođači Agenciji moraju podnijeti do kraja siječnja sljedeće godine. Do sada je zahtjev za isplatu isporučenog voća podnijelo 98 proizvođača s traženim iznosom potpore od četiri milijuna kuna', kažu u Agenciji za plaćanje.

Time će svim onim korisnicima socijalne pomoći, obiteljima s djecom, starijima i nemoćnima koji nisu dobili jabuke ipak na blagdanskim stolovima zamirisati mandarine podsjećajući ih da nisu sami.