IVO JOSIPOVIĆ:

'Naša Hrvatska postoji stoljećima, ali nije ostarjela'

22.12.2014 u 13:21

  • +13

Josipovićev božićni domjenak

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

Bionic
Reading

Na tradicionalnom primanju u prigodi božićnih i novogodišnjih blagdana, predsjednik Ivo Josipović održao je govor pred nazočnima u Muzeju suvremene umjetnosti, uključujući visoke državne dužnosnike, predstavnike sudbene vlasti, vjerskih zajednica te javnog i političkog života

Predsjednik Ivo Josipović rekao je da u idućoj godini Hrvatskoj želi da bude bolja od prethodne, želi joj gospodarski oporavak, prosperitet i razvoj, poduzetnički uzlet, nova ulaganja, nova radna mjesta, osobito za mlade ljude, vraćanje povjerenja u institucije, daljnje smanjenje korupcije, sigurnost i stabilnost, socijalnu sigurnost i pristojan život za sve, još više standarde ljudskih prava i ekološki svjesniju, zeleniju Hrvatsku.

Ustvrdio je da je dugotrajna gospodarska kriza u kojoj se nalazi Hrvatska, praćena krizom društvenih vrijednosti, a time i krizom demokracije.

'Kada se ne vidi budućnost, ljudi se lako okreću prošlosti. U takvim vremenima, opasnosti isključenja, mržnje, netolerancije i radikalizma uvijek ostaju latentno prisutne', upozorio je Josipović.

'Stvaranjem hrvatske države u herojsko vrijeme Domovinskog rata, zahvaljujući našim braniteljima, stvoren je vrijednosni potencijal za građenje budućnosti. Neka nam najbolje iz naše povijesti bude pozitivan poticaj za budućnost', poručio je predsjednik.

Ostala mu je u sjećanju metafora koju je papa Franjo izrekao u nedavnom govoru pred Europskim parlamentom: o 'ostarjeloj i stisnutoj Europi' koja, rekao je Josipović, ne smije ostati takvom.

'Naša Hrvatska postoji stoljećima, ali nije ostarjela. I nećemo dozvoliti da ostari i onemoća. Učinimo svi zajedno našu domovinu snažnom i uspješnom! Neka nam je sretan Božić, neka nam nova 2015. donese pregršt radosti i uspjeha!' zaključio je Josipović.

Cijeli govor možete pročitati ovdje.