USPJEH LISTE MLADIH

HDZ izgubio izbore u Vrgorcu nakon 23 godine

22.12.2014 u 08:14

Bionic
Reading

Nezavisna lista mladih tijesno je pobijedila na nedjeljnim prijevremenim izborima za Gradsko vijeće u Vrgorcu, a slijedi lista predvođena HDZ-om koji je prvi put nakon 23 godine izgubio izbore u tom gradu.

Prema neslužbenim rezultatima izbornog povjerenstva, Vrgorčani su listi grupe birača, čiji je nositelj Ante Pranić, dali 33,15 posto glasova (1053 glasa), a listi HDZ-a, HSS-a i HDS-a, čiji je nositelj Nikša Roso, 32,62 posto ili 1036 glasova. Iako je lista mladih sa samo 17 glasova pobjednik izbora, u 15-članom Gradskom vijeću će kao i HDZ-ova lista imati pet vijećnika.

SDP je osvojio tri mandata sa 618 glasova, a u Vijeće s po jednim vijećnikom ulaze liste HNS-a (7,56 posto) i HSP-a dr. Ante Starčević (7,21 posto).

Zanimljivo je da će prvi put sve liste koje su se natjecale ući u novi saziv vrgoračkoga Gradskog vijeća. Od 6064 upisana birača glasovalo ih je 3230, odnosno 53,27 posto.

Nositelj liste mladih Ante Pranić u izjavi Hini zahvalio je Vrgorčankama i Vrgorčanima što su prepoznali njihov potencijal i dali im svoje povjerenje.

Predsjednik vrgoračkog SDP-a Rade Bobanac rekao je da su nakon 23 godine srušili HDZ u gradu. Čestitavši pobjednicima, ocijenio je da su oni najjača politička opcija u gradu. Ovo je prva dobivena bitka, sljedeća je rušenje gradonačelnika Borislava Matkovića, poručio je.

Izbori su održani jer Vijeće tri mjeseca nije moglo donositi odluke, pa je Vlada u listopadu raspisala prijevremene izbore. Do političke krize u vrgoračkome Gradskom vijeću došlo je kad je koalicija na čelu s HDZ-om, koja je imala osam vijećnika, ostala bez većine jer se vijećnik HSP AS-a pridružio oporbi, koja je bojkotirala sjednice, tako da se tri mjeseca nije mogao osigurati kvorum.