KREĆE ANALIZA STRUČNJAKA

Kanabisu zeleno svjetlo za liječenje u ljeto 2015?

20.12.2014 u 20:15

Bionic
Reading

Već u ljeto 2015. hrvatski bi građani mogli dobiti zeleno svjetlo za legalno korištenje medicinske marihuane. Ministar zdravlja Siniša Varga imenovao je Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe, a procjene su da bi to tijelo svoj posao stručne procjene moglo obaviti u narednih šest mjeseci, piše Novi list

Misija je Povjerenstva, piše Novi list, istražiti mogućnosti primjene kanabinoida kod oboljelih od raka, multiple skleroze i drugih teških bolesti, kojima takva terapija može pomoći u liječenju i ublažavanju simptoma bolesti. Stručnjaci će se odrediti i prema tome treba li troškove takve terapije snositi obvezno zdravstveno osiguranje ili pacijenti sami, kao u susjednoj Sloveniji.

Za predsjednika Povjerenstva imenovan je Ognjen Brborović s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a on ne dvoji da će kanabis dobiti zeleno svjetlo za primjenu u medicinske svrhe.

'Teret znanstvenih dokaza takav je da nema dileme o tome hoće li medicinska marihuana dobiti odobrenje struke. Eventualne dileme može izazvati samo činjenica da marihuana nosi etiketu droge i da mnogi ne mogu razmišljati mimo toga', kaže Brborović. Iako ishod rada Povjerenstva smatra izvjesnim, kaže kako je dobro da stručnjaci u Hrvatskoj rasprave o tom pitanju i ne preuzimaju rješenja drugih.

Po svemu sudeći, pacijenti kojima liječnik odobri uzimanje takvih pripravaka medicinsku marihuanu plaćat će sami jer je takvo rješenje, ističe Brborović, prihvaćeno i u drugim državama EU-a

Cijeli članak pročitajte OVDJE.