STEČAJ

Vrijednost Spaladium arene 490, a dug 701 miljun kuna

19.12.2014 u 17:24

Bionic
Reading

Na prvom, ispitnom i izvještajnom ročištu stečajnog postupka nad tvrtkom Sportski grad TPN koja upravlja Spaladium arenom, održanom u petak na splitskom Trgovačkom sudu, objavljeno je kako je na temelju bilance procijenjena ukupna vrijednost nekretnine i pokretnine Spaladium arene oko 490 milijuna kuna, a za ukupno 47 vjerovnika priznata su potraživanja od oko 701 milijun kuna

'Prema bilanci procijenjena vrijednost nekretnine Spaladium arene iznosi oko 403 milijuna kuna, a pokretnina oko 87 milijuna. Potraživanja 18 vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, to jest uposlenika Sportskog grada TPN su oko 1,1 milijun kuna i u cijelosti su priznata, dok priznata potraživanja ostalih 29 vjerovnika drugog višeg isplatnog reda iznose oko 700 milijuna kuna', rekao je stečajni upravitelj Perica Mitrović.

Dodao je kako će biti angažiran sudski vještak koji će precizno utvrditi vrijednost imovine Spaladium arene koja, pojasnio je Mitrović, obuhvaća oko 30.000 četvornih metara prostora u vlasništvu države.

'Spaladium arena je izgrađena na oko 15.000 četvornih metara, a na preostalih 15.000 tvrtka Sportski grad ima pravo građenja, a to pravo također može biti prodavano', kazao je Mitrović. Skupština vjerovnika je na današnjem ispitnom i izvještajnom ročištu donijela odluku da se pristupi prodaja pokretnine Spaladium arene.

S dnevnog reda izostavljena je točka koja se odnosila na prijedlog stečajnog upravitelja da se danas donese odluka i o prodaju nekretnina pošto je, objasnio je Mitrović, u četvrtak, 18. prosinca Zagrebačka banka kao razlučni vjerovnik pokrenula ovrhu pred Općinskim sudom u Splitu. 'To znači da se prodaja nekretnine Spaladium arene preseljava u splitski Općinski sud', rekao je Mitrović.


Vjerovnik tvrtka Konstruktor inžinjering potražuje najveći novčani iznos u ovom stečajnom postupku. 'Kontsruktor inžinjering potražuje oko 731 milijun kuna, a ja sam priznao 138 miljuna kuna', kazao je Mitrović. Tvrtki Dalekovod je priznao sav traženi iznos od oko 20,5 miljuna kuna, a ING-u svih traženih oko 48,5 milijuna kuna, rekao je.

Tražene iznose priznao je trima bankama jer su razlučni vjerovnici i polažu pravo hipoteke nad imovinom Spaladium arene: Erste Group banci AG iz Austrije oko 203 milijuna kuna, Unicredit banci AG gotovo 203 milijuna kuna i Zagrebačkoj banci gotovo 89 milijuna kuna.

Zamjenica Županijskog državnog odvjetnika Lendi Pezzi tvrtki Konstruktor Inžinjering od 138 milijuna kuna priznatih potraživanja osporava 90 milijuna jer se, rekla je, radi o pozajmici koja je nadomještaj temeljnog kapitala i spada u niži isplatni red.

'Preostali priznati iznos tvrtki Konstruktor Inžinjering, oko 48 milijuna kuna, uvjetno osporavam zato što nije sigurno odnosi li se taj iznos na radove nakon primopredaje Arene', kazala je Pezzi, a opunomoćenik Konstruktor Inžinjeringa je kazao kako će tu tražbinu u narednom roku prijaviti 'kao uvjetnu tražbinu koja se prema Stečajnom zakonu priznaje kao osiguranje'.

Dalekovodu, čije je potraživanje oko 20,5 milijuna kuna, Pezzi osporava oko 14,5 milijuna kuna koji se odnosi na ugovore o pozajmicama, rekavši kako se radi o zajmu koji je nadomještaj kapitala, to jest o tražbini nižeg reda.

Iz istog razloga osporava IGH-u 47,8 milijuna kuna od ukupno traženih oko 48,5 milijuna kuna. Zastupnik IGH se suglasio da se osporeni dio tražbine uvrsti u niže isplatne redove. Stečajni sudac Mladenko Žužul rekao je kako u iduća tri mjeseca neće biti zakazivano novo ročište stečajnog postupka pošto je to razdoblje koje se po zakonu o stečaju ostavlja za eventualno nove prijave potraživanja nakon prvog ročišta.

Splitsko Gradsko vijeće odbilo je u srpnju ove godine prijedlog predstečajne nagodbe sa Spaladium arenom, te je tvrtka koja njome upravlja Sportski grad TPN otišla u stečaj. Spaladium arena je po načelu javno-privatnoga partnerstvo građena za potrebe Svjetskoga rukometnog prvenstva 2009., javni partneri su grad Split i Vlada Republike Hrvatske, a privatni partner je konzorcij tvrtaka Konstruktor, IGH i Dalekovod, koji je osnovao tvrku Sportski grad TPN za upravljanje Spaladium arenom. Završena je gradnja samo arene, ali ne i poslovnog tornja i garaže, koji su bili dio ugovora o javno-privatnom partnerstvu i od kojih bi grad ubirao prihode za održavanje Spaladium arene i vraćanje kredita bankama za njezinu gradnju.