MORSKE ČARI ADVENTA

Šušur vlada Splitom čak i u prosincu

21.12.2014 u 08:28

Bionic
Reading

Društveni život i zabava od početka prosinca zavladali su splitskim centrom. Blagdanski ugođaj proširio se s Rive i na Voćni trg, Pjacu i, općenito, cijelim središtem grada. Bez previše krzmanja, reći ćemo da su građani povijesnu jezgru Splita vratili u život. Mada uvijek ima nezadovoljnika, ovaj trend svakako treba pozdraviti

Ta živost ne traje, kao proteklih godina, samo u jutarnjim satima, na kavi ili šetnji na sunčanoj Rivi, nego se produljila na cijeli dan i do kasno navečer.

Već desetak godina nakon turističke sezone stara povijesna jezgra Splita posve bi zamrla i život bi se preselio na rubove grada, u prodajne centre i noćne klubove na periferiji. Sada se na Rivi svaku večer tisuće mladih zabavljaju uz DJ-e i nastupe različitih glazbenih sastava. Ipak, hit ove sezone je Pjaca, na koju je, u malo sofisticiranijoj formi, proširen koncept s Rive, pa uz postojeće kavane i restorane imamo nekoliko šankova na otvorenom, a u lođi Stare gradske vijećnice manja je pozornica za glazbenike i DJ pult s miksetom i razglasom.

Preko dana na Pjaci traje glazbeni program, uglavnom uz jazz evergrine i povremene nastupe jazz glazbenika. Navečer je vrijeme za plesnu disko glazbu, a vikendom građane zabavlja raznolik spektar glazbenika.

Na Voćnom trgu svake večeri uglavnom su na programu house i tehno glazba dok je Riva masovno okupljalište, posebno vikendom. Tada su puni i svi drugi lokali u starom dijelu grada, pa nije točna informacija da ugostitelji u centru imaju manji promet zbog ‘kućica’. Sasvim suprotno, i oni vjerojatno bilježe više gostiju jer se na Rivi zbog gužve traži mjesto.


Kućice pružaju standardnu ugostiteljsku ponudu, razne koktele, ali ima i kuhanog vina, što je netipično za Dalmaciju, zatim čajeva s rakijom, bakalara, kobasica, uštipaka i, naravno, neizbježnih fritula. Organizatorima projekta Adventilacija na Rivi i na ostalim lokacijama ide na ruku i odlično vrijeme ovih dana, jer uglavnom je vedro i još uvijek nije prehladno.

Osim dnevnog druženja na podnevnom suncu i večernjeg provoda na Rivi, mnogo građana i turista provodi vrijeme kasno popodne gledajući zalazak sunca, kada je ugođaj mediteranski opušten i bezbrižan. U tim trenucima ekonomska situacija, ministar Varga, Mamić i HNS te aktualna predsjednička kampanja doimaju se kao da su na drugom planetu.

Iako tom ugođaju ton diktiraju Splićani, zamjetan je i velik broj stranih turista. Prema najavama iz Turističke zajednice, ovih praznika grad će posjetiti čak deset tisuća gostiju. Na taj način Split postaje gotovo cjelogodišnja destinacija. Tome pogoduje i ovaj blagdanski program u centru grada. Prema viđenom, u gradu pod Marjanom možete provesti bezbrižne i ugodne zimske blagdane.