IGRA SKRIVAČA

Bizarni Varga bježao pred novinarima

19.12.2014 u 13:39

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Siniša Varga u Splitu je izveo jedinstven manevar: nakon što je sa sanacijskim upraviteljem Kliničkog bolničkog centra Koljom Poljakom javno potpisao ugovor o energetskoj obnovi bolničke zgrade na Križinama, doslovce je pobjegao od horde okupljenih novinara i sakrio se u Poljakovom uredu

Spektakularni ministrov bijeg od očekivanih novinarskih pitanja čak je zabilježen kamerama, a njegov glasnogovornik Josip Jagić potom je bezuspješno pokušavao objasniti zašto šef nije dostupan. Premda je svima bilo jasno da mu se nije dalo opravdavati zbog skijaškog izleta službenim automobilom i drugih aferica koje je naslagao u svom kratkom mandatu. Tko šiša javnost.

Pred kamere je stao njegov zamjenik, kao i zamjenik ministrice graditeljstva Željko Uhlir te šef splitske bolnice Poljak, koji su otkrili detalje potpisanog ugovora.

Sanacija bolnice na Križinama iznosi čak 114 milijuna kuna i predstavljat će najveći hrvatski projekt energetske obnove jednog javnog objekta. U roku od godine dana sanirat će se fasada, izmijenit će se otvori, rekonstruirati kotlovnica, postaviti toplinski solarni sustavi i nova rasvjeta, a obnovit će se i bolnička praonica te sustav vodoopskrbe.

Dovršetak radova predviđen je za desetak mjeseci, otkad će ovaj dio splitskog KBC-a samo na troškovima energije uštedjeti čak 56 posto, odnosno oko pet milijuna kuna godišnje. Kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost država pomaže projekt s 40 posto sredstava i računa se da će se granica isplativosti ulaganja doseći za 14 godina.