POKRETAČI DVAJU REFERENDUMA

Neka kandidati do ponedjeljka odgovore na ova pitanja

18.12.2014 u 14:45

Bionic
Reading

Čelnici dviju referendumskih inicijativa - '17 sindikata protiv outsourcinga' i 'Ne damo naše autoceste' zatražili su u četvrtak od četvoro predsjedničkih kandidata da se do ponedjeljka, 22. prosinca, jasno i nedvosmisleno očituju hoće li izaći na referendume i kako će se na njima očitovati

Također su rekli kako ne žele ulaziti u političku sferu već će članstvu prepustiti da samostalno odluči o izboru predsjednika Republika i neće im davati preporuke za koga glasovati, bez obzira na odgovore kandidata.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić podsjetio je da su dvije inicijative skupile oko 1,2 milijuna potpisa građana, pa stoga misle da imaju pravo znati što o tim pitanjima misle predsjednički kandidati.

Podsjetio je da se u slučaju referenduma o zabrani outsourcinga u javnom sektoru radi o 26.000 radnih mjesta u školama, bolnicama, centrima socijalne skrbi, kulture, uredima državne uprave i zavodima koja bi, ne prođe li referendum, otišla privatnom poduzetništvu.


Kandidate se također pita za stajalište o preispitivanju ustavnosti referendumskog pitanja nakon što su prikupljeni potpisi, jer smatramo da je Ustavni sud trebao reagirati ranije, ako smatra da je ono protuustavno. Nedopustivo je da se netko stavlja iznad prikupljenih 1,2 milijuna potpisa i pravnim zavrzlama dovodi ih u pitanje, kaže Stipić.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić rekao je u ime inicijative 'Ne damo naše autoceste' da su predsjedničkim kandidatima uputili pitanje jesu li za monetizaciju autocesta i smiju li se za vrijeme kontrole prikupljenih potpisa poduzimati radnje u suprotnosti s ciljem koji se referendumom želi postići.

Ustvrdio je kako je monetizacija autocesta najveća transakcija u samostalnoj Hrvatskoj koja posljedično može izazvati velike štete hrvatskim građanima i državi. Ako se predsjednički kandidati mogu izjašnjavati o Hrvatskom nogometnom savezu s konkretnim prijedlozima, onda bi morali imati puno jasnija stajališta i o referendumskim pitanjima, drži Stanić.

Vlada se ponaša kao da se ništa nije dogodilo i nastavlja aktivnosti na monetizaciji autocesta, a time stvara dodatne troškove i otvara mogućnost za moguće plaćanje kazni u budućnosti, upozorio je Stanić. Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša ocijenio je da su referendumske inicijative pokazale manjkavosti zakonske regulative, pa je tako za provjeru potpisa za referendum o zabrani outsourcinga potrebno 127 radnih dana, a DIP-u za provjeru potpisa potpore predsjedničkim kandidaturama 48 sati.

Novi prijedlog zakona o referendumu je restriktivniji od dosadašnjeg, upozorio je Pleša i dodao da će kao legalisti pričekati i poštivati odluku Ustavnog suda ma kakva ona bila. Izrazio je zadovoljstvo što građani imaju institut neposredne demokracije, kojim mogu izraziti svoje neslaganje s odlukama političkih elita, jer svoje interese ne mogu ostvariti kroz Hrvatski sabor u kojem većina donosi odluke kakve predlaže izvršna vlast.