U IME OBITELJI O NOVOJ ISTRAZI

'Ako mi date sto kuna, otkuda ja znam jeste li ih ukrali?'

18.12.2014 u 14:01

Bionic
Reading

Nakon što je USKOK danas službeno otvorio još jednu istragu protiv Milana Bandića te dvoje njegovih suradnika, napokon je poznato zašto su čelnici udruge U ime obitelji bili na ispitivanju u PNUSKOK-u

Otvaranje istrage protiv Bandića koji je bio široke ruke prema ovoj inicijativi te je utrošio 305 tisuća kuna gradskog novca na promo materijale za sakupljanje potpisa za posljednji referendum 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom', prokomentirao je za tportal.hr odvjetnik ove inicijative Krešimir Planinić.

'Mi smo zahvalni na svim donacijama pa i Gradu Zagrebu. To je bila donacija u vidu letaka i tiskanja plakata i mi smo zahvalni. Kako su donacije i kojim procedurama ostvarene, mi to ne znamo', kazao je.
Smatra da je logično da Bandić podržava njihovu inicijativu za ovim referendumom jer je, kaže, inicijativu za ustavnom definicijom braka podržalo 200 tisuća Zagrepčana. Planinić je još jednom ponovio da nije na njima da provjeravaju kako su i kojom procedurom ostvarene donacije.


'Ako mi vi date sto kuna, otkuda ja znam jeste li vi tih sto kuna ukrali', karikira Planinić.

Podsjetimo, USKOK je otvorio istragu protiv Milana Bandića, pročelnika za obrazovanje i sport Ivice Lovrića i voditeljice gradske tvrtke Tržnice Zdenke Palac zbog sumnje da su nanijeli štetu Zagrebu i tvrtci od 305.000 kuna kroz donacije udruzi U ime obitelji.

DORH sumnja da je Bandić kao gradonačelnik Grada Zagreba, nakon što je prihvatio zamolbu inicijative U ime obitelji, 19. rujna 2014. donio Zaključak o pokroviteljstvu Grada Zagreba vezano uz aktivnosti te udruge u razdoblju od 21. rujna do 5. listopada 2014., koje pokroviteljstvo ne obuhvaća financijsku potporu.

Nakon toga Bandić je od Ivice Lovrića, pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, suprotno navedenom Zaključku, zatražio da na račun Grada Zagreba za potrebe udruge organizira tiskanje letaka i plakata za područje cijele Hrvatske, njihovu isporuku te snimanje i emitiranje spotova, što je Lovrić realizirao sklapanjem poslova s raznim tvrtkama.

Nadalje, smatra DORH, Bandić je od Palac, voditeljice podružnice Tržnice Zagreb, zatražio da toj udruzi ustupi na besplatno korištenje veći broj štandova navedene podružnice, što je ona i učinila. Na opisani način Bandić i Lovrić oštetili su Grad Zagreb za najmanje 200.000 kuna, Palac je oštetila Zagrebački holding, podružnicu Tržnice Zagreb za najmanje 105.000 kuna, a udruzi su pribavili nepripadnu imovinsku korist u navedenim iznosima.