VELIKE PRETUMBACIJE

Smjene u uredništvu 24sata, Poslovni dnevnik ide Večernjem listu

18.12.2014 u 13:02

Bionic
Reading

Novi glavni urednik 24sata bit će Goran Gavranović, dosadašnji zamjenik glavnog urednika, a Renato Ivanuš, dosadašnji glavni urednik, preuzima poziciju direktora tiskanih medija 24sata, organizacijske su promjene koje će nastupiti početkom iduće godine, a koje je austrijska Styria, izdavač 24sata, Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i ostalih tiskovina najavila u internom dopisu zaposlenicima

U promjenama kojima je, kako tvrde u Styriji, cilj 'osiguravanje stabilnosti Styria Grupe u Hrvatskoj te jačanje konkurentske prednosti na hrvatskom tržištu' navedeno je i da 24sata dobiva novu odgovornu osobu za cjelokupno digitalno poslovanje, a tu funkciju će preuzeti Zoran Turković na poziciji direktora digitalnih medija 24sata.

U dopisu je naveden i izlazak Sande Lončar iz Uprave 24sata, Večernjeg lista i Styrije Hrvatska – medijski servisi te njezin prelazak na mjesto direktorice tvrtke Styria Digital Services GmbH u Austriji, te da će novi direktor razvoja i produkcije digitalnih medija biti Nikša Gopčević

Osim promjena u 24sata, u dopisu Styrije istaknuto je i da Poslovni dnevnik mijenja svog izdavača pa će tako cjelokupno poslovanje Poslovnog dnevnika početkom 2015. biti izdvojeno iz 24sata te pripojeno u Večernji list. Sukladno tome, Andrea Borošić, direktorica Poslovnog dnevnika, preuzima i funkciju člana Uprave Večernjeg lista.

Filić: Skandalozni otkazi i rezanja plaća

Anton Filić, predsjednik Sindikata novinara Hrvatske, ujedno i novinar Večernjeg lista, osudio je odluku uprave Styrije o otkazima i smanjivanju plaća u 24sata, ocjeniviši takvo ponašanje 'skandaloznim'.
'Istina je da tiraža pada i prihodi su manji, ali to još nije toliki pad da bi se posegnulo za ovako drastičnim mjerama. Pa može se vlasniku u Austriji isporučiti i nešto manja dobit, a ne da se svi problemi, pa i loše odluke uprave, prelamaju preko leđa zaposlenika', poručio je Filić.

Promjene su najavljene i u Večernjem listu – Dražen Klarić preuzima funkciju izdavačkog direktora Večernjeg lista, te će biti odgovoran za cjelokupan portfolio brenda Večernji list, a Ivan Jozić, voditelj web razvoja, preuzima funkciju voditelja digitalnog razvoja i product managera za vecernji.hr.

Osim toga, najavljeno je da Styria Hrvatska – medijski servisi prelazi u izravno vlasništvo Styria koncerna (do sada je bio u vlasništvu 24sata i Večernjeg lista) te mijenja ime u Styria – medijski servisi.

Kao ključna osoba u daljnjem restrukturiranju tvrtke naveden je Miro Mauhar koji preuzima funkciju člana Uprave u tvrtkama 24sata i Styria Hrvatska – medijski servisi. Na tim će funkcijama, kako se ističe u dopisu, Mauharove glavne odgovornosti biti financijsko upravljanje te optimizacija i efikasnost poslovanja te uz postojeće članove Uprave odgovornost za cjelokupno poslovanje ove dvije tvrtke.

Prema financijskim izvješćima, 24sata prošle je godine ostvario 260,5 milijuna kuna prihoda i čak 15,9 milijuna kuna dobiti, no bez obzira na pozitivno poslovanje u posljednjoj je optimizaciji poslovanja u listopadu desetak novinara dobilo otkaz, a već se provode i najavljena smanjivanja plaća većini zaposlenih.