PUSIĆ PORUČILA

'Rijeci je potrebna vlast koja ne misli da je bogomdana'

17.12.2014 u 23:03

Bionic
Reading

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je u srijedu navečer u Rijeci da na lokalnim izborima, nakon parlamentarnih, očekuje pobjedu HNS-a u tom gradu jer mu je, kako je ocijenila, potreban novi vjetar, vlast koja ne misli da je bogomdana, koja zna da se svaki glas zarađuje te 'ima sposobnost da čuje što ljudi žele i sposobnost pretvoriti to u konkretne politike'

Od Rijeke se očekuje da povede Hrvatsku u sljedeću fazu političkoga i građanskog razvoja, istaknula je Pusić koja je večeras bila na konvenciji riječkog ogranka HNS-a. Kako je rekla predsjednica HNS-a, stranka računa da će na parlamentarne izbore ići sa sadašnjim koalicijskim partnerima, ali se sprema kao da će ići samostalno.

'Spremamo se da sami možemo prijeći izborni prag i isticati svoje ljude', rekla je, ističući da model preferencijalnog glasovanja zahtijeva profiliranje kandidata te da ih javnost poznaje. U ovim okvirima koalicijski dogovori o mjestima na listi imaju i dalje težinu, ali nisu više jamstvo, dodala je.

Ocijenila je da je u hrvatskoj politici 'možda najgora atmosfera bezizlaznosti i depresije', dodajući da to ne odgovara činjenicama. Naglasila je da je nakon loše vladavine i korupcije prije sadašnjeg mandata vlade trebalo mnogo toga urediti te da je trebalo, i dalje treba, 'čistiti kuću od korupcije'.


O sastanku predsjednika ili potpredsjednika vlada zemalja srednje i istočne Europe s kineskim premijerom u Beogradu, Pusić je rekla da mu je predstavljen projekt izgradnje kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali u riječkoj luci. 'Važno je da se ta ideja pretvori u konkretan projekt, a tu postoji apsolutna šansa', istaknula je.

Pozvala je da se na predsjedničkim izborima glasuje za Ivu Josipovića. Po njezinim riječima, u medijima se provlače dvije netočne teze - da Josipović u svakom slučaju pobjeđuje te da dužnost predsjednika nije bitna jer nema velike izvršne funkcije.

'Nije gotovo dok nije gotovo', rekla je i ocijenila da je dužnost predsjednika najkompliciranija u zemlji jer jedino tu kandidata imenom i prezimenom bira više od 50 posto građana - ostaju velika očekivanja, a ima male ovlasti. 'Za predsjednika je važna sposobnost držanja ravnoteže, osobni autoritet i da ne bude ničija produžena ruka', istaknula je.

Predsjednik riječkoga HNS-a Juraj Bukša rekao je da su HNS-u najveći i najvažniji partner u Rijeci građani. 'Mi imamo svoje mišljenje i stavove i prihvaćamo koalicijske dogovore samo ako su u interesu građana', istaknuo je.