PRORADILA AGENCIJA ZA KVALITETU

Bolnice dobivaju zvjezdice

20.09.2009 u 10:56

Bionic
Reading

Nakon desetak godina priče, napokon je profunkcionirala Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu, a prve će se akreditacije izdavati 2011. Akreditacija treba donijeti pozicioniranje bolnica, jer je to dokument koji jamči provođenje zdravstvene zaštite sukladno suvremenim medicinskim spoznajama, stručnim protokolima te međunarodnim kriterijima i indikacijama kvalitete

Najkraće, akreditacija je dokaz kvalitete i sigurnosti. Izdavat će se državnim bolnicama, privatnim poliklinikama, primarnoj zaštiti, državnim i privatnim specijalnim bolnicama, ustanovama za javno zdravstvo, objašnjava ravnatelj Agencije dr. Renato Mittermayer.

Pokazatelji o kvaliteti bit će dostupni javnosti i zdravstveni osiguranici će moći ispravno ocijeniti koja je bolnica i u čemu bolja, piše Večernji list.

Dr. Mittermayer i njegov zamjenik Drago Poušek ističu da je vrednovanje rada, mjerenje kvalitete rada i kvalitete zdravstvene zaštite složen proces koji, među ostalim, zahtijeva edukaciju stručnjaka koji će provjeravati kvalitetu, formiranje jedinica za kvalitetu u bolnici, i ono možda najvažnije – definiranje kriterija kvalitete zdravstvene zaštite. I to za svaku pojedinu medicinsku djelatnost.

Indikatori kvalitete i sigurnosti u zdravstvu široki su pojmovi, ali pacijente najviše zanima stopa smrtnosti, posebno u kirurškim segmentima, stopa bolničkih infekcija, količina komplikacija, razina opreme i druge medicinske tehnologije, duljina liječenja...

Akreditacija bolnica je i korisna i nužna jer će vrednovati kvalitetu i sofisticiranost posla. Tako će tradicija te trud uložen u edukaciju osoblja pridonijeti kvalitetnijem položaju bolnice. Kvaliteta košta pa će ustanove koje rade najdiferentnije procedure imati i veći budžet od onih koji, uvjetno rečeno, rade rutinu.