MUSLIMANI SLAVE BAJRAM

Efendija Omerbašić pozvao na borbu protiv zelenaštva

20.09.2009 u 09:46

Bionic
Reading

Muslimani diljem svijeta danas slave Ramazanski bajram, jedan od dva najveća islamska blagdana, a središnju svečanu molitvu za muslimane u Hrvatskoj, sabah namaz, u zagrebačkoj džamiji predvodio je predsjednik Mešihata Ševko efendija Omerbašić

U poruci za ovogodišnji Ramazan istaknuo je da je ove godine veliki broj članova zajednice sudjelovao u ramazanskim molitvama, a osobito postu.

'Naša su očekivanja i ove godine od Ramazana bila golema i opravdana, naši članovi su se međusobno bolje upoznali, upravo zahvaljujući ramazanskim susretima, proučavanju odnosno produbljivanju Kurana i njegovih poruka', rekao je efendija Omerbašić dodajući kako su te poruke temeljne u ljudskom odgoju odnosno da su nositelji temeljnih ljudskih i moralnih vrijednosti. Upozorio je da u današnjem svijetu materijalne vrijednosti ne bi smjele spajati odnosno biti na uštrb duhovnih vrijednosti.

Islamska vjerska zajednica se, naglasio je Omerbašić, još uvijek ne snalazi dobro u višestranačju i demokraciji te još uvijek nema pravog načina kako treba zastupati i promicati iskonske islamske vrijednosti. Dodao je da su vjerske zajednice često dosta zastupljene u javnosti, da su njezini članovi nazočni u donošenju nekih zakona kao što su onaj o medicinskoj oplodnji ili Zakon o obitelji.

Osvrćući se na recesiju koja vlada svijetom pa tako i u našoj zemlji kazao je kako je zelenaštvo veliki problem današnjega društva, a zelenaške kamate vode u još dublju financijsku krizu. Mnogi, kazao je, u ovoj krizi vide nemoral i grabež, a svaka vjerska zajednica koja drži do morala ne može a da ne reagira na ovakve pojave. Ova kriza upravo potiče vjerske zajednice da se uključe u borbu protiv zelenaštva koje hara svijetom. Naglasio je kako islamske banke svoj interes ne vide u dobiti kroz kamate, nego u dobiti i riziku financiranih projekata, pa to bankarstvo za razliku od onog koje nas je dovelo u krizu i recesiju, nije u gubitcima.

Izrazio je zadovoljstvo da će se početkom listopada položiti kamen temeljac za izgradnju islamskog vjerskog centra u Rijeci na riječkom Zametu, a dosada je utrošeno milijun eura za zemljište i projektnu dokumentaciju. Zahvalio je svima koji su svojim prilozima pomogli najsiromašnije članove zajednice te predstavnicima hrvatskih državnih vlasti koji su im čestitali veliki blagdan koji se slavi tri dana.