OBERSNEL O BIVŠEM BLISKOM SURADNIKU

'Svjestan sam da će nam Linić uzeti dio glasova, ali...'

17.12.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Slavko Linić podosta je iznenadio ovaj vikend odlučno najavivši da se kani kandidirati na sljedećim parlamentarnim izborima. Njegovi bivši stranački kolege iz SDP-a bili su podijeljeni u reakcijama - neke je najava iznenadila dok su drugi to 'logično' očekivali. Bez komentara prije nekoliko dana bio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. U kratkom razgovoru za tportal objašnjava kako gleda na najavu svog dojučerašnjeg bliskog suradnika i zbog čega je i on sam možda zaradio neke negativne bodove kod šefa stranke Zorana Milanovića

Slavko Linić je iskusan političar koji, s obzirom na svoje vještine i znanja, ali i neiscrpnu energiju, zasigurno ima što za reći i ponuditi biračima. Stoga shvaćam njegovu ambiciju i potrebu da izađe na izbore i pokuša dobiti povjerenje građana. Hoće li u tome uspjeti, pokazat će vrijeme. Naravno, žao mi je se što će se tom prilikom morati suprotstaviti SDP-u', prokomentirao je za tportal riječki gradonačelnik i predsjednik riječkog SDP-a Vojko Obersnel.

Linić i Obersnel godinama su bili bliski suradnici. Dapače, kada je Rijeku kao gradonačelnik vodio upravo Linić, Obersnel mu je bio pročelnik Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb.

Stoga ga Obersnel na izborima vjerojatno neće moći gledati kao bilo kojeg drugog političkog takmaca. Međutim, bez obzira na prijateljstvo, i dalje je uvjeren u snagu SDP-a.

'SDP, ORaH i Slavko Linić orijentirani su na manje-više isto biračko tijelo i vjerojatno će za ORaH i Slavka Linića glasati dio SDP-ovih birača. No SDP je jaka stranka koja će u Rijeci nastaviti provoditi Program RI2020 kojim smo pobijedili na prošlim lokalnim izborima, realizirati projekte i programe u suradnji s našim koalicijskim partnerima te vjerujem da će birači ponovno prepoznati naš rad odnosno da ćemo zaslužiti njihovo povjerenje i na idućim lokalnim izborima', kaže nam Obersnel.

Šef riječkog SDP-a već ranije je jasno rekao što misli i o samom izbacivanju Slavka Linića iz SDP-a, a neke minuse gotovo sigurno je zaradio i nedavno, kada se usprotivio izmjenama poreznih zakona zbog kojih će gradovi, općine i županije ostati bez značajnih iznosa u proračunima.

'Samo Grad Rijeka ostao je bez 57 milijuna kuna, a takve je gubitke jednostavno nemoguće nadoknaditi uštedama ili odustajanjem od pojedinih projekata. Tako je Grad Rijeka, unatoč smanjenju plaća zaposlenika gradske uprave i proračunskih korisnika, smanjenju naknada za gradske vijećnike, članove odbora i upravnih vijeća, smanjenju izdvajanja za političke stranke, smanjenju materijalnih troškova, smanjenju subvencija komunalnim i trgovačkim društvima i brojim drugim provedenim uštedama u proračunu, bio prisiljen podići prirez za tri posto kako bi se održao postojeći socijalni program Grada Rijeke i uopće gradske usluge koje je javna uprava dužna osigurati svojim građanima', objašnjava nam Obersnel.

Pokušao je to objasniti i svojim stranačkim kolegama koji njegovu izbornu jedinicu zastupaju u Saboru. Dapače, prijedlog je riječkog SDP-a bio da se zastupnici usprotive takvom prijedlogu Vlade, no rijetki su to i poslušali.

Zbog tog svog javnog protivljenja, prema pisanju medija, sukobio se i s vrhom stranke, no Obersnel je za vikend kazao da će se uskoro, za mjesec-dva, vidjeti je li on u pravu ili oni koji brane izmjene poreznih zakona i koji ga kritiziraju zbog njegovog mišljenja.

'Za mjesec,dva bit će jasno da će izostati očekivani efekt izmjena zakona koje su provedene s ciljem da građani dobiju veću plaću jer će gradovi, općine i županije morati posezati za nepopularnim mjerama poput podizanja prireza, komunalnih naknada i slično kako bi uopće mogli funkcionirati i održati svoje proračune', kaže nam Obersnel.

Riječki gradonačelnik kaže da on nije protiv izmjena Zakona o porezu na dohodak i da nije protiv toga da građani dobiju veće plaće, međutim smatra da dio tog tereta treba podnijeti i država, a ne samo gradovi, općine i županije.

'Naime činjenica je da država ubire 85 posto svih poreznih prihoda, a lokalnoj i regionalnoj samoupravi pripada samo 15 posto ukupnih poreznih prihoda. Građanima je trebalo povećati plaće, no ne samo na račun gradova, općina i županija, već i na račun države. Vjerujem da bi u tom slučaju gradovi, općine i županije mogli 'zatvoriti' svoje proračune i bez nepopularnih mjera i tada bi Vladina mjera zaista imala smisla', zaključuje Obersnel za tportal.