DALIĆ O KANDIDATIMA

Kolinda nema ideje, Josipović ima tipfeler

16.12.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Iako do sada nije govorio o svojoj budućnosti, bivši SDP-ovac Slavko Linić iznenadio je prošlog vikenda najavom da će se na sljedećim parlamentarnim izborima kandidirati kao neovisni kandidat. U vrlo sličnoj situaciji kao Linić nalazi se i Martina Dalić. Ova bivša HDZ-ovka, koju s Linićem veže funkcija bivšeg ministra financija, ali i činjenica da je kao i on otišla iz velike stranke, za tportal prokomentirala je Linićevu najavu, progovorila o svojim planovima, ali i osvrnula se na aktualnu predsjedničku kampanju

'Milanović je ugrozio lijevi prostor biračima. On nije opcija za građane Hrvatske i zato ću se kandidirati na izborima kao nezavisni kandidat', kazao je jučer Slavko Linić.

Time je jasno dao do znanja da želi alternativu SDP-u u Rijeci, ali možda i na nacionalnoj razini. Iako zasad nije posve jasno koliku Linić ima podršku u Rijeci i koliko bi SDP-ovaca mogao povući za sobom iz stranke, njegov utjecaj, posebice na lokalnu političku scenu, ne može se zanemariti, pogotovo kada se uzme u obzir to da čak ni SDP u Rijeci, nakon pojave ORaH-a, nije toliko jak kao prije.

Za komentar Linićeve najave priupitali smo i Martinu Dalić, njegovu kolegicu iz Sabora koja s njim ima više dodirnih točaka. Oboje su bivši ministri financija, a sada saborski zastupnici, i oboje su u posljednjih godinu dana bilo svojevoljno, bilo nakon isključivanja napustili okrilje velikih stranaka.

'Svatko ima pravo okušati svoju sreću u političkoj areni na izborima, kao što je to odlučio Linić. Izbori će pokazati u kakvoj i kolikoj mjeri ima potporu', poručila je Dalić.

Bivša HDZ-ova ministrica financija zasad ne misli ići Linićevim stopama i izaći na izbore kao nezavisna kandidatkinja. Ne razmišlja ni o osnivanju stranke. 'Ne razmišljam u tom pravcu jer mislim da trenutna zbivanja u hrvatskom društvu idu u pravcu jačanja podjela, jačanja fragmentacije i procjenjujem da okruženje oko mene pokazuje da još nije vrijeme za artikuliranje ideja', kaže Dalić za tportal.

A ideja Dalić ima. Prije dva mjeseca u Sabor je proslijedila zakonski paket vezan uz depolitizaciju uprave.

'Taj skup zakona stoji na dnevnom redu Sabora, što pokazuje nespremnost cijele političke strukture da se bavi i raspravlja o rješenjima. Na angedotalnoj razini komentara na moje ideje bilo je puno, i puno pozitivnih, no spremnost sustava da se iskreno bavi stvarnim reformama vrlo je malena. Moj cilj je razobličiti tu nespremnost da prionu stvarnom poslu, da prionu i da se okupe oko rješenja, da se poboljšaju i da se provedu ta rješenja. Puno je jednostavnije pričati, najavljivati i ostavljati sve u magli', kaže nam Dalić.

U pronalasku rješenja za izlazak iz krize pomoći neće biti ni od predsjednika RH. Naime Dalić smatra da nijedan predsjednički kandidat jasno i nedvosmisleno ne 'nudi okupljanje društva i zatvaranje tenzija i sukoba koji bi omogućili da svi zajednički radimo na izlasku zemlje iz krize'.

'To zahtijeva reforme čija dubina nužno traži određeni društveni dogovor. Iako se predsjednički kandidati vrlo oštro pozivaju na svoje programe, u većini tih programa navode se stvari koje kandidati ne mogu provesti u suštini. Ono što bi mogli provesti i što očekujem od predsjednika da bude - da bude točka suglasja, dogovora, točka traženja društvenog konsenzusa - toga u programima ne vidim. Dapače, jedan od predsjedničkih kandidata (op.a., Josipović) u svom programu ima i tipfeler u podnaslovu, što pokazuje da nije imao toliko strpljenja niti je programu pridavao važnost jer on očito nije dobro iščitan', kaže Dalić.

Međutim na gospodarstvo cijelo vrijeme u svojoj kampanji podsjeća bivša stranačka kolegica Martine Dalić, Kolinda Grabar Kitarović, koja već nekoliko tjedana ponavlja da će joj prvi potez biti sazivanje sjednice Vlade na temu gospodarske situacije.

'Sazivanje sjednica Vlade i održavanje sjednice Vlade nije nešto što može pokrenuti proces gospodarskih reformi. Djelovanje predsjednika Republike više vidim kao sazivanje svih predstavnika parlamentarnih stranaka, i to uporno sazivanje, u koliko god treba krugova i koliko god vremena treba, dok se ne postigne suglasje o prirodi i sadržaju reformi koje su potrebne društvu. Za to nisu potrebne sjednice Vlade, ali je potrebno sudjelovanje i maksimalan angažman predsjednika. Tako nešto nisam čula ni od jednog kandidata', zaključuje Dalić, dajući jasno do znanja da nitko od njih nema njezinu podršku.