MLADINEO POSJETIO SALONIT

Radnici ne žele prekinuti štrajk glađu

19.09.2009 u 16:50

Bionic
Reading

Danas peti dan štrajka glađu u tvornici Salonit u Vranjicu, radnike je posjetio direktor Fonda ze ekologiju i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo. On je već pri zauzimanju tvornice dao podršku radnicima u borbi za njihova prava. Danas je došao i kao izaslanik premijerke Jadranke Kosor

Radnici koji štrajkaju glađu već peti dan su ga primili, ali su odbili njegov prijedlog da prekinu s gladovanjem i protestom. Mladineo je objavio da je danas on u funkciji izaslanika premijerke Jadranke Kosor i prenio im je odluku koja je postignuta u dogovoru sa stečajnim upraviteljem o produžetku radnog odnosa od 1. listopada do kraja godine. Time je ispunio drugu točku službenog zahtjeva radnika Salonita. Prva točka je dolazak predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor.

Osim toga, u trećoj točki zahtjeva traži se izmjena Paketa zakona kojim bi se regulirao odlazak radnika Salonita u mirovinu. Četvrtka točka pitanje je obeštećenja svih radnika Salonita po uzoru na države članice EU, a odnosi se na radnike tvornica koje su koristile azbest. Peta točka je zahtjev da se 3. i 4. točka riješe do 31. 12. 2009. godine.

Azbestoza odnosi živote

Jozo Marić istaknuo je da je samo ove godine sedam radnika preminulo od posljedica azbestoze, a dvojica su trenutačno na samrtnoj postelji. Također je prenio molbe udovica i obitelji preminulih da nastave s protestom do kraja. Od devet preostalih štrajkaša glađu, pet je ozbiljno bolesno od azbestoze koja je zapravo fatalna bolest s redovito smrtnim ishodom, naprosto nema lijeka za tu strašnu bolest. Agonija i bolest kod nekog traje dulje ili kraće, ali ishod je isti.

Ponudu da od 1. listopada nastave rad na sanaciji radnici su prihvatili i zahvalili se Mladineu i ministrici Marini Matulović-Dropulić na trudu, ali nisu prihvatili poziv da prekinu sa štrajkom glađu. Na opetovanu molbu Mladinea, povjerenik HUS-a Jozo Marić odlučno je u ime radnika odbio mogućnost da se štrajk prekine, sve do trenutka dok se riješe sve točke zahtjeva i dok ne dođe Jadranka Kosor.

Jasno je rečeno da radnici definitivno nemaju više povjerenja u hrvatske institucije i da ustrajavaju na svom protestu do kraja. Jedan štrajkaš je nakon pogoršanja stanja i hospitalizacije sada na kućnoj njezi, a devetorica nastavljaju s gladovanjem.

Vinko Mladineo je nakon višekratnih napora u uvjeravanju radnika da promijene odluku, na kraju morao prihvatiti njihov stav i izrazio  žaljenje zbog dovođenja svog zdravlja i života u pitanje. Obećao je da će informirati premijerku o tome u ponedjeljak i izrazio uvjerenje da će ona u okviru svojih ovlasti dati sve od sebe da se riješi njihov status na korektan način. Štrajk glađu nastavlja se do daljnjeg.