MARKOVINA U NU2

'Ne znam što je pozitivno u Tuđmanovu naslijeđu'

14.12.2014 u 17:12

Bionic
Reading

Dragan Markovina, povjesničar iz Splita, gostovao je u emisiji 'Nedjeljom u dva' na HTV-u. Odgovarajući na uvodni prilog, u kojem je bivši dogradonačelnik Splita Jure Šundov kazao kako 'da je Markovina gradonačelnik Splita, Split više ne bi bio u Hrvatskoj', Markovina je naveo da je to 'koncept totalitarne svijesti prema kojoj se netko tko ne misli poput vas ili se ne slaže u pogledu vašeg političkog djelovanja, odmah proglašava državnim neprijateljem'

'To je zapravo ono što Jure Šundov i ostali cijelog života govore', pojasnio je Markovina.

Govoreći o Franji Tuđmanu dodao je da se o njemu danas razgovara mirnije 'zato što je postignut konsenzus da se o njemu i njegovoj vladavini više ne problematizira'.

'Ako bismo se ozbiljnije pozabavili razdobljem kojim je vladao, ja ne znam što bih pozitivno izvukao iz njegova nasljeđa', rekao je Markovina

Smatra da Tuđman ne bi pobjeđivao na izborima da nije u jednom trenutku s pričom o nezavisnosti Hrvatske pogodio osjećaje većine građana ove zemlje.

'Međutim, ako ćemo razmišljati malo drugačije, hajdemo postaviti tezu: zašto bi država pa bilo koja, kako god da se ona zvala, bila krajnji cilj? To je ambalaža. Mislim da je najbitnije imati sadržaj. Što je sadržaj te države koju je on na neki način preuzeo i osamostalio te izgradio nešto novo? Mislim da je sadržaj radikalni nacionalizam, obračun s neistomišljenicima, nagla klerikalizacija društva, potpuno antimoderni pokret koji je stvoren u Hrvatskoj devedesetih.

Zapravo je Franjo Tuđman stvorio to da je Hrvatska nakon njegove vladavine, i do danas se od toga nije oporavila, doživjela moralni, civilizacijski, ekonomski i socijalni slom. To je vrlo jasno', smatra Markovina.

Lako je moguće da bi bilo bolje da je državu preuzeo Vlado Gotovac, kazao je i podsjetio da je Gotovac bio napadnut u Puli kad je rekao što misli o državi, nakon čega se, zapravo, nikad nije oporavio.

'Postavljam normalna pitanja koja većina društva ne želi da se postavljaju. Nacionalizam nam neće dobro donijeti ni dugoročno niti kratkoročno, a u njemu egzistiramo manje-više već 24 godine. Zašto bi Tuđman bio sposobniji ili spremniji od bilo koga drugoga da se obrani država? To je shvaćanje društva kao stada ovaca, kao da se oni ne znaju sami voditi', misli Markovina.

Da Tuđman nije bio predsjednik, da je bio netko drugi, uvjeren je da se ljaga na moralnom, svjetonazorskom poimanju Hrvatske ne bi dogodila.

'Ne bi bilo izbacivanja iz stanova ni ubojstva civila druge nacionalnosti da je bila neka druga vlast iole civiliziranija od njegove. A to onda bitno mijenja sliku Hrvatske kakva je mogla eventualno biti', istaknuo je.