ŠANSA ZA GOSPODARSKI PREPOROD

Čime su to Imoćani namamili turiste u svoj kraj

14.12.2014 u 08:30

  • +6

Imotski - turistička ponuda

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bionic
Reading

Imotski je izvan Dalmacije uglavnom bio poznat po gastarbajterima, trgovcima-galantarima, izraženom hrvatstvu, po kvalitetnim vinima i mekoj granici prema Bosni i Hercegovini, ali i po najvećem broju Mercedesa u odnosu na broj stanovnika

Manje je poznat, primjerice, podatak da je Imotski dao razmjerno najveći broj dobrovoljaca Građanskog rata u Španjolskoj. Isto tako, možemo reći da je iznenađenje podatak da se Imotski u posljednjih nekoliko godina profilirao na području Dalmatinske zagore kao nova turistička destinacija u uzletu. Razlog tome su svakako prirodne, graditeljske, povijesne i gastronomske atrakcije tog kraja, ali i puno bolja prometna povezanost. Potvrdu tog trenda imamo u brojčanim podacima koje nam je predstavio direktor Turističke zajednice Imotski Luka Kolovrat.

On nam je sa zadovoljstvom naglasio da je 2014. za imotski turizam rekordna. 'Ova godina nam je rekordna što se tiče statističkih podataka. Do 1. prosinca imali smo 10.041 noćenja i to je povećanje od 35 posto u odnosu na prošlu godinu. Od toga broja noćenja, čak 6.700 je stranih. Usporedbe radi, 2013. smo imali 7.608 noćenja, a 2012. 5.888 noćenja. Kada je TZ Imotski započela s radom 2007., imali smo ukupno 2.300 noćenja, od toga samo stotinjak stranih', rekao nam je Kolovrat.

'Uglavnom, u posljednjih pet godina Imotski bilježi konstantan godišnji rast koji iznosi dvadesetak posto ili više. Istodobno bilježimo i povećanje jednodnevnih izletnika, pogotovo onih što sudjeluju u vođenim degustacijama vina ili koriste usluge pustolovnih izleta s kajacima i off-road turama s vozilima tipa buggy', objasnio nam je Luka Kolovrat.

Dodajmo da raste i broj jednodnevnih izletnika, posebno onih izvan sezone koji vole pješačke i biciklističke ture na širem području Imotske krajine. Taj turistički rast Imotskog nije iznenađenje ako imamo u vidu puno bolju prometnu povezanost i velik broj potencijalnih atrakcija.
Prije svega, to su dva kraška fenomena i bisera, Crveno i Modro jezero. Crveno jezero golema je rupa ukupne visinske razlike od 528 metara. Prije nekoliko godina na tom jezeru je prvi put održan i adrenalinski spektakl, base jump u jezero.

Iznad Modrog jezera uzdiže se dramatična srednjovjekovna utvrda Topana. Ispod strateške utvrde na uzvisini je stari grad Imotski, čudesna mješavina Dalmatinske zagore i mediteranske urbane tradicije. To je niz kamenih kuća koje se nižu na uzvisini ispod kojeg je prostrano i plodno Imotsko polje.

Na tom polju i okolnim brežuljcima od Vinjana Gornjih do Zmijavaca uzgaja se vinova loza i proizvodi 'kujundžuša', najpoznatije vino tog kraja.

Lokalna vina i gastronomska tradicija su zapravo, uz prirodne ljepote, najjači magnet za goste i turiste. Iz Splita se sada do Imotskog može doći novom autocestom za manje od sat vremena, a i nedavno otvoreni tunel Sv. Ilija značajno je približio Makarsku rivijeru sa zaleđem.

Osim prirodnih ljepota, jezera, gastronomije i graditeljske baštine, novi turistički adut u budućnosti može biti planirano uvrštenje stećaka pod zaštitu UNESCO-a na regionalnoj razini. Stećci se mogu vidjeti na nekoliko lokacija u okolici Lovreća i Imotskog.

Regionalna kulturna suradnja

Nominacija stećaka za zaštitu UNESCO-a plod je prekogranične regionalne suradnje Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije. Iz Hrvatske su odabrana dva lokaliteta - Crljivica u Cisti Velikoj kraj Imotskog i groblje oko crkvice sv. Barbare u selu Dubravka u Konavlima. U BiH su odabrali 22 lokaliteta, u Crnoj Gori tri te u Srbiji tri. Na području Ciste Velike ima oko devedeset stećaka iz 14. i 15. stoljeća.

Luka Kolovrat se složio s nama te dodao: 'Naravno, mi podržavamo tu inicijativu premda direktno u njoj ne sudjelujemo. Koliko znamo, stvari se odvijaju prema predviđenim i dosta kompliciranim procedurama, ali prema najavama, stećci bi trebali ući pod zaštitu UNESCO-a.'

Kolovrat nam je najavio daljnji rast i ekspanziju imotskog turizma iduće godine. 'Mi smo primjerice 2007. imali ukupno tri smještajna objekta, a danas imamo 39 smještajna objekta od kojih je 30 kuća za odmor s bazenima, a ostalo su dva hotela te sedam objekata tipa pansiona i apartmana. Iduće godine bismo trebali imati i prvi kamp što je svakako vrijedna novost', zaključio je direktor TZ Imotski.

Na kraju možemo zaključiti, u Imotskom se ima što vidjeti, kušati i doživjeti i ovaj rastući turistički trend može samo ići nabolje. Ono što je prije desetak godina izgledalo kao utopija, sada je realnost; marljivi Imoćani uložili su trud i rezultati nisu izostali.