SUPERHIK FILOZOFIJA

Židovi imaju Talmud, kršćani Bibliju, a Vlada - Alan Forda

12.12.2014 u 09:47

Bionic
Reading

Poreznom reformom kojom će građani s početkom godine dobiti veće plaće, a lokalna uprava i samouprava ostati bez oko dvije milijarde kuna bavilo se sinoćnje Otvoreno HTV-a. U uvodnom prilogu Boris Lalovac, ministar financija, ustvrdio je kako lokalna uprava i samouprava raspolaže s 22 milijarde kuna

'Čudi me da ministar ne zna, ali lokalna samouprava ne raspolaže s 22 milijarde kuna. Kamo sreće da je tako, to bi značilo da je državni proračun 220 milijardi kuna, jer lokalna samouprava participira s oko 10 posto. Ministar ne zna s koliko novca raspolaže lokalna samouprava', upozorio je na početku emisije Slavko Kojić, pročelnik zagrebačkog gradskog Ureda za financije.

Kojić je ustvrdio kako se reforma provodi s ciljem političkog obračuna sa zagrebačkom vlašću u kojoj su kolateralne žrtve sve jedinice lokalne uprave i samouprave.

Zbog izmjena poreznih zakona nauštrb lokalne uprave i samouprave, Vojko Obersnel podigao je u Rijeci prirez na maksimalnih 15 posto, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar najavio je desetpostotno poskupljenje komunalnih naknada nakon Nove godine…

Ivo Jelušić, predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo (SDP), rekao je kako to što Sabor i Vlada rade može se nazvati politikom, ali ne i obračunom.

'Ovim izmjenama naći će se manje novca u proračunima lokalnih jedinica, ali će im značajan dio tih sredstava biti vraćen kompenzacijskim mjerama', ustvrdio je Jelušić.

Govoreći o ciljevima koje treba polučiti reforma, Kojić je kazao kako samo budala ne bi podržala povećanje neto plaće zaposlenika.

'Drugi je cilj povećati potrošnju. Imamo dvije vrste potrošnje koju čine opća i zajednička, opća je iz proračuna, zajednička je u izvanproračunskim fondovima; zdravstvo, mirovinsko osiguranje i tako dalje. Imamo opću i osobnu potrošnju, ako vi premještate sredstava iz opće u osobnu potrošnju, ukupna potrošnja ostaje ista, neće doći do povećanja BDP-a, niti će doći do ekonomskog rasta jer definicija koja se uči na ekonomskom fakultetu kaže: ako se porezna opterećenja razmještaju između različitih razina vlasti, ne dolazi ni do kakvog pomaka. Najtragičniji je u cijeloj priči socijalni element. Izračun pokazuje da će zaposlenik koji ima pet tisuća kuna dobiti povećanje od 85 kuna u prosjeku, a to je 2/3 zaposlenika u Hrvatskoj. Onaj tko ima 15.000 dobit će 1.100 kuna što je dvanaest puta više', istaknuo je Kojić.

'To je Superhikova filozofija? (strip junak iz Alana Forda koji je uzimao siromašnima da bi dao bogatima, op. a.)', upitao ga je voditelj Mislav Togonal.

'Kršćani imaju Bibliju, Židovi Talmud, muslimani Kuran, a ova Vlada Alana Forda kao temeljni dokument kojim se rukovodi', zaključio je Kojić.

Na izrečeno je replicirao Jelušić dodavši da je 'Vlada onima s najnižom plaćom dva puta podizala neoporezivu osnovicu, prije dvije godine i sada'.