KLUPKO SE RAZMOTAVA

Jedva preživljavaju, a Bandiću 'slali' po 90.000 kuna

11.12.2014 u 23:36

Bionic
Reading

Pet godina nakon predsjedničke kampanje izlaze na površinu detalji koji su zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića doveli do Remetinca. Istražitelji će od 120 Bandićevih donatora pokušati doznati odakle novac koji su uplaćivali na njegov privatni račun, objavio je HRT u emisiji Labirint

Najviše donatora pojavilo se u okolici Metkovića. Neki od donatora u tom kraju ostali su zatečeni spoznajom da su se našli na popisu sponzora. Jedva sami spajaju kraj s krajem. Tvrde, toliko novca nemaju niti su ga ikad imali. No tko se krije iza uplatnica na njihova imena, saznat će se nakon svjedočenja.

Slavica Mijić iz Dubravica kraj Metkovića nikad nije srela Bandića. Ipak, ona je jedna od onih koji su se našli na Bandićevoj listi donatora. Još sredinom lipnja, policija ju je pozvala na razgovor i pokazala joj uplatnicu s njenim imenom i iznosom od 90 tisuća kuna.

'Pitali su me jesam li ja to uplatila, rekla sam da nisam', kazala je za Labirint Slavica Mijić, čija obitelj živi od mizernih primanja, a ona je godinama nezaposlena.

Poznate su dugogodišnje dobre veze gradonačelnika Milana Bandića i bivšega gradonačelnika Metkovića Stipe Gabrića Jambe. Gradom kruže priče kako se ovih dana uvjeravaju svjedoci da kažu kako su dali ono što nisu.

Na popisu donatora našlo se i pola bivše gradske uprave Metkovića te neki od bivših direktora javnih poduzeća. Svi su oni s maksimalno dopuštenih devedeset tisuća kuna kao privatne osobe pomogli Milanu Bandiću. Mnogi od njih su u prijateljskim ili rodbinskim vezama s Jambom.

Novac je navodno najprije stigao iz Zagreba, usitnio se, a onda preko poznatih i nepoznatih donatora ponovno vratio u Zagreb za predsjedničku kampanju. A da se na predsjedničkoj kampanji Milana Bandića nije štedjelo, poznato je. Utrošeno je, prema nekim procjenama, gotovo dvadeset milijuna kuna.

Tko je i kako uplaćivao novac, kako su birani fiktivni donatori? Tko je komu vraćao dug? Neka institucije rade svoj posao, rekao bi gradonačelnik Bandić.

Prilog HRT-ove emisije Labirint o sumnjivim uplatama za Bandića pogledajte ovdje