GLUHI TELEFONI

Mrsić dematira Đakića: Ništa nisam uvjetovao braniteljima!

11.12.2014 u 19:03

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić demantirao je u četvrtak u Bruxellesu da je predsjedniku saborskog Odbora za ratne veterane Josipu Đakiću rekao da će se za šest mjeseci odgoditi primjena Zakona o mirovinskom osiguranju pod uvjetom da branitelji okončaju prosvjed na Savskoj cesti

'Još jedna Đakićeva manipulacija s braniteljima. Mi jesmo razgovorali telefonom, ali ni u jednom trenutku to nisam rekao', rekao je ministar Mrsić, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i pitanja zaštite potrošača EPSCO.

Ministar Mrsić je rekao da je od samog početka njegov stav bio da se odgodi primjena članka koji razdvaja braniteljske mirovine na dio koji je vezan uz braniteljski staž i dio koji je vezan uz njihov rad od prije rata. "Mi ćemo to odgoditi tako da ćemo donijeti uredbu sa zakonskom snagom. Ona je u proceduri Vlade i bit će donesena na sjednici Vlade, vjerojatno negdje pred Božić", rekao je ministar Mrsić.

Zakon o mirovinskom osiguranju treba stupiti na snagu 1. siječnja 2015.

'Niti u jednom trenutku nisam gospodinu Đakiću rekao da je uvjet za to da se branitelji povuku ispred Ministarstva branitelja. Sasvim sigurno nikakvo uvjetovanje nije bilo. Procedura je pokrenuta, a s obzirom da Sabor ne zasjeda donijet će se uredba sa zakonskom snagom kojom se stavlja izvan snage članak koji govori o razdvajanju braniteljskih mirovina', rekao je Mrsić.

Đakić je u četvrtak rekao da je posredovanjem Zdravka Ronka (SDP), telefonski razgovarao s ministrom Mrsićem. 'Ministar kaže da odgoda ide ako se branitelji povuku s prosvjeda iz Savske. Zakon se može odgoditi i uredbom, ne treba poseban članak Zakona o kojemu bi Sabor trebao raspravljati', prenio je Đakić sadržaj razgovora s Mrsićem koji je u Bruxellesu.

'To nije istina', rekao mu je Ronko, a Đakić opetovao kako su to ministrove riječi.