BAUK O ODLUCI USTAVNOG SUDA:

'Za neuspjeh referenduma Željke Markić krivi su HDZ i HDSSB'

11.12.2014 u 12:07

Bionic
Reading

Nakon što je Ustavni sud procijenio da se referendum o izbornom zakonodavstvu, koji je inicirala udruga 'U ime obitelji', ne može održati, o svemu je za tportal progovorio i Arsen Bauk, ministar uprave koji se od početka nije slagao s inicijativom i njihovim izračunom 'deset posto birača u Republici Hrvatskoj'

Odluka Ustavnog suda, kaže ministar Bauk za tportal, dala je jasne smjernice za buduća postupanja oko referenduma jer Ustavni sud nije odlučio samo o broju potpisa, nego je i propisao postupak organizatora koji moraju prikupljati potpise, kao i tijela državne uprave u tom postupku.

Time su, dodaje, uklonjene neke nejasnoće koje su bile u Zakonu o referendumu, a koje će dodatno biti ispravljene kada bude donesen novi Zakon o referendumu, trenutno u saborskoj proceduri.

'Da je Hrvatski sabor usvojio ustavne promjene krajem prošle godine, ne bi bilo potrebe za očitovanjem Ustavnog suda u ovom pitanju jer je u njima bilo predviđeno 200.000 potpisa. Nažalost, zbog opstrukcije HDZ-a i promjene stava HDSSB-a u zadnji čas te promjene nisu donesene pa je ostala potreba da Ustavni sud protumači tu normu. Zato Vlada ne snosi nikakvu odgovornost. Na kraju možemo reći da su za neuspjeh skupljanja potpisa zaslužni i HDZ, koji nije podržavao inicijativu 'U ime obitelji', i HDSSB, koji je podržavao inicijativu. U tom povijesnom sukobu na hrvatskoj desnici mi smo samo promatrači', poručuje Bauk.

Podsjetimo, Ustavni sud danas je i službeno odgovorio na zahtjev Sabora da protumači koliko je to deset posto birača u RH. Ustavni sud u rješenju je naveo da je inicijativa 'U ime obitelji' prikupila potpise 380.649 birača koji su zatražili raspisivanje referenduma, ali da su njegovo raspisivanje trebala zatražiti 404.252 birača s obzirom na to da su na dan 21. rujna 2014. u Republici Hrvatskoj bila registrirana 4.042.522 birača.