168,3 MILIJUNA EURA

Konačno ćemo neku prugu graditi novcem iz EU fondova

11.12.2014 u 11:40

Bionic
Reading

Željeznička pruga Dugo Selo – Križevci bit će prva dionica u Hrvatskoj koja će biti sufinancirana sredstvima Europske unije. Riječ o 200 milijuna eura vrijednom projektu od čega će za njegovu realizaciju iz EU fonda za regionalni razvoj biti Hrvatska dobiti 168,3 milijuna eura

'Jučer smo dobili tu vijest iz Europske komisije , riječ je o Mediteranskom koridoru, dionici dugoj 38 kilometra s dva kolosiječna traka. Brzina na njoj kada bude gotova povećat će se na 160 kilometara na sat, obnoviti će se na njoj 17 željezničkih i dva cestovna prijelaza kao i četiri kolodvora. Vrijeme putovanja će se skratiti za 12 minuta, a do 2017. godine ušteda na putovanju iznosit će četiri milijuna eura', pohvalio se Siniša Hajdaš Dončić, ministra prometa.

Početak radova na navedenoj dionici očekuje se u proljeće iduće godine, a kroz siječanj ili veljaču očekuje se i pozitivno rješenje od Europske komisije i za dionicu Žabno – Gradec za koji bi također oko 85 posto sredstava trebalo doći iz EU fondova. Riječ je o oko 40 milijuna eura.

'Nakon toga očekujemo u 2016. godini sredstva za dionici Križevci – mađarska granica i Zagreb – Karlovac. Valja naglasiti kako je priprema dokumentacije za projekt Dugo Selo – Križevci trajala pune tri godine', zaključio je ministar.