FIMA: SVE ČISTO!

Nije sumnjivo 65, nego 200 milijuna kuna

Bionic
Reading

Nekadašnji predsjednik uprave Podravke Darko Marinac tijekom 2006. na račun varaždinske Vabe deponirao je novac od prodaje obveznica tvrtke u iznosu od preko 200 milijuna kuna

ZAGREB/KOPRIVNICA/SPLIT - Ti su novci kasnije poslužili kao pozajmica Fimi da kupi preko 10 posto dionica Podravke, a kasnijim transakcijama, među ostalim i spornim kreditom od 65 milijuna kuna koji je isplaćen SMS-u, vodstvo Podravke pokušalo je 'namaknuti' novac da bi Fima mogla vratiti tu pozajmicu, tvrde dva izvora iz vrha Podravke. Kažu da je Marinac to učinio bez znanja tadašnje uprave, piše Jutarnji list

Mesić najavio da puno zna

'Kadasam o tom slučaju razgovarao s potpredsjednikom Vlade Polančecom, rekao sam muda je jednog dana došao k meni direktor SMS-a Srđan Mladinić i pitao da li bihmogao negdje intervenirati, kod neke banke ili negdje drugdje, da dobije nekasredstva jer nema više dovoljno obrtnih sredstava. Ja sam mu predložio dase obrati Podravki jer Podravka i SMS surađuju. To sam znao. On mi je rekaoda jako dobro surađuju, ali  da se kod njih već zadužio za 65 milijuna kuna i datamo ne može dobiti ništa', poručio je predsjednik Stjepan Mesić s Kube.

Dok policija i Uskok češljaju Podravku te pokušavaju utvrditi tijek novca, pojavila se i špekulacija da je Mladinićev SMS na svoj račun, pored kredita koji mu je odobrio Marinac, dobio i 200 milijuna kuna koje je prebacio na račun Fime. No, u to izvor iz Podravke ne vjeruje.

Izvor Jutarnjeg lista iz Podravke tvrdi da je za spomenute transakcije, pored Marinca, znao i direktor riznice Josip Pavlović

Nakon prodaje obveznica, skupljena sredstva Marinac je deponirao u Vabu, s namjerom da se na tom iznosu zaradi od kamata i da se ti novci čuvaju, priča naš izvor, koji je tada bio član uprave.

Tvrdi da je Marinac to učinio na svoju ruku, što je mnogima teško vjerovati.

Poslovodstvo Vabe odmah je ta sredstva posudilo Fimi, koja je od Francka i u još dvije druge transakcije kupila 10,64 posto dionica Podravke.

Namjera je bila da, nakon otkupa tog udjela, kasnijom prodajom državnog paketa menadžment u dogovoru sa Fimom dođe do kontrolnog paketa.

Račun im je, tvrdi izvor Jutarnjeg, pomrsila Hrvatska narodna banka, koja je u toj pozajmici našla nepravilnosti te natjerala Fimu da novac Podravke vrati kompaniji, što se i dogodilo prošle godine.

Kako tvrde izvori Jutarnjeg, plan je predviđao da dodatni paket dionica Fima otkupi kreditom Merril Lyncha za koji bi sudužnik bila Podravka. Prvi čovjek varaždinske Fime to poriče.

Kosor naručila novu analizu za 'sklapanje slike'

O novim detaljima u aferi Podravka Damir Polančec nije se želioočitovati, no to učinila premijeka. 'Na temelju onoga što sam pročitalau novinama ne mogu donositi zaključke. Tek na temelju analize koju ću dobiti iznadležnih državnih tijela i iz same Podravke, sklopit ću jednu sliku i eventualne poteze Vlade', rekla je JadrankaKosor.

'Kupnju dionica Podravke financirali smo bankarskim kreditima, a posao je završen kreditom dobivenim od investicijske banke Merril Lynch', tvrdi Milan Horvat iz Fime. On je time porekao nagađanja da je kredit od 65 milijuna namijenjen SMS-u preko te splitske tvrtke završio u Fiminoj off-shore kompaniji na Malti.

Navodno je, tvrde upućeni, Horvat još u proljeće 2008. godine Podravkinom menadžmentu na čelu s Marincem predstavio projekt Spice, kojim bi Podravkini čelnici na najlakši način došli do kompanijskih dionica.

Za trgovanje je trebala poslužiti Fimina 'tvrtka za posebne namjene' na Malti. Deponirani novac koristio bi se za otkup dionica prehrambene kompanije. No, o tome zasad nema podataka.

'Sve transakcije u prošle dvije godine bile su kontrolirane od strane Hrvatske narodne banke, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga i Porezne uprave i ni u jednom nadzoru nije pronađena niti jedna nepravilnost u poslovanju', navodi Horvat iz Fime.

Vodstvo Podravke danas nije ništa htjelo komentirati. Objasnili su to trajanjem policijske istrage.