PUČKA PRAVOBRANITELJICA

Neljudski uvjeti života u Gunji i Račinovcima

08.12.2014 u 15:45

Bionic
Reading

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović predala je Saboru opsežan izvještaj o iznimno lošem stanju ljudskih prava na području Vukovarsko-srijemske županije koju su u svibnju pogodile poplave. Najteže je u Gunji, Račinovcima i Padežu. Život u kontejnerskim naseljima jedva da je podnošljiv. Vidović ocjenjuje kako je 'kvaliteta smještaja u kontejnerskim naseljima ispod prihvatljive razine' i da nisu adekvatna za smještaj obitelji s više djece, staraca i bolesnih

Pučka pravobraniteljica više je puta u proteklih pola godine bila na terenu, posljednji put početkom prosinca, a stanje koje je zatekla je katastrofalno.

'Smještajne jedinice su izuzetno skučene i predviđene za temperature do -5ºC, a grijanje je omogućeno na klima uređaje (koji se uslijed velikog opterećenja kvare, a za popravak su potrebna administrativna odobrenja). Dodatne grijalice, osim povećane opasnosti od požara, dovode i do čestih nestanaka struje. U nekim su jedinicama smještene i četveročlane obitelji, a njihovo unutarnje opremanje često je prepušteno snalažljivosti samih korisnika, pogotovo u pogledu bijele tehnike. Osim hladnoće u samim kontejnerima, poseban problem predstavlja i udaljen pristup sanitarnom čvoru i tuševima do kojih se mora izlaziti na hladnoću koji, osim toga, ne daju nikakvu zaštitu privatnosti, a opravdano se može postaviti i pitanje sigurnosti prilikom njihova korištenja', ističe se u izvještaju pučke pravobraniteljice.

Nestanci struje relativno su česti; nema uspostavljene fiksne telefonske linije i dostupnog interneta što je poseban problem.

Posebno je loše stanje u kontejnerskom naselju u Račinovcima, u kojem živi 80 osoba, a nemaju ni opremljenu kuhinju pa se suđe pere u tuš-kabinama, a rublje u samo jednoj perilici budući da je druga dulje vremena pokvarena.

'Neka naselja imaju sušilice rublja, ali neka samo perilice pa stradalnici rublje suše na svojim krevetima; po negdje su već podijeljene dodatne grijalice, a drugdje još nisu. Osim toga, prisutan je i cijeli niz drugih problema: neinformiranost građana i njihova komunikacijska odsječenost, neriješena imovinsko-pravna pitanja, nejasnoće oko izostavljanja s popisa za dodjelu novčane pomoći HCK-a, neinformiranost o tijeku obnove i neadekvatna komunikacija s osobama koje na tim poslovima rade, psihološki i zdravstveni problemi, strah od zime...', upozorava pravobraniteljica Vidović u povodu 10. prosinca Međunarodnog dana ljudskih prava.

Ovo je samo manji dio izvještaja o stanju ljudskih prava na poplavljenim područjima koji u cijelosti možete pročitati ovdje