ZVIŽDAČICA ILI KRIMINALKA

Zašto je uhićenje Stoje Mučaji toliko iznenadilo Zadrane?

05.12.2014 u 16:59

Bionic
Reading

Šefica Porezne uprave u Zadru Stoja Mučaji (SDP) nalazi se u istražnom zatvoru u Remetincu pod sumnjom da je Reni Sinovčiću omogućila neplaćanje poreznog duga. U tu vijest je do posljednjeg trenutka bilo teško povjerovati brojnim Zadranima koji su godinama (bili) uvjereni da je Mučaji prva koja će bez straha ustati protiv Sinovčića, posebno jer je protiv njega prije gotovo godinu dana podnijela kaznenu prijavu

Nezavisni zadarski vijećnik Marko Pupić Bakrač podsjeća da je Stoja Mučaji već godinama bila glavna meta medija u vlasništvu Rene Sinovčića. 'Onaj tko se njemu zamjerio, imao je doslovce na stotine članaka protiv sebe u dva tjednika u Sinovčićevom vlasništvu i priloga na Vox televiziji. Takav je slučaj bio sa Stojom Mučaji. Da je radila na ruku Sinovčiću, sigurno ne bi ti tekstovibili na takav način objavljivani', rekao je Pupić Bakrač.

USKOK u rješenju o istrazi navodi da je Mučaji, sa suradnicima iz Porezne uprave, u više navrata postupala suprotno zakonskim odredbama u namjeri da tvrtki Vox omogući neplaćanje dospjelog i ovršnog poreznog duga. USKOK smatra da je to radila sa suradnicima 'na način da su prolongirali njegovu naplatu, donosili rješenja o reprogramu poreznog duga kad za to nisu bili ispunjeni uvjeti te poduzimali druge radnje s ciljem da se spriječi pokretanje ovršnog postupka radi naplate poreznog duga'.

Pupić Bakrač se pita jesu li možda nastale neke tehničke greške zbog kojih se Mučaji našla među osumnjičenicima, ali njegova vjera u njezine dobre namjere ostaje čvrsta. 'Ono što znam jest da je ona dala veliki udio u borbi protiv kriminala u Zadru i da je to velika stvar', kaže Pupić Bakrač.

Izjave bivšeg ministra financija Slavka Linića i njegova bivšeg pomoćnika Branka Šegona oko ove afere, Pupić Bakrač doživio jekao spašavanje vlastite kože: 'Šegon je bio čovjek Zdenka Zrilića, poduzetnika koji je pumpao fiktivno dugovanje Voxa, i nije samo bio upetljan u predstečajnu nagodbu Voxa, nego i u privatizaciju NK Zadra i kredite HBOR-a...'

'Ja bih Linićeva opravdanja danas nazvao bezobraznim.Reni je pomagao Šegon, a ne Stoja Mučaji. Ne znam je li ona napravila neke tehničke greške, ne znam, nisam stručnjak, ali grad Zadar i ja dajemo punu podršku Stoji Mučaji koja je prije 14 godina pretučena bejzbol palicama jer nije htjela raditi protiv zakona. Sada se preko nje štiti jednog čovjeka kao što je taj Šegon, vrti se pila naopako, optužuje se nju za nešto za što nije kriva', tvrdi Pupić Bakrač.

U nevinost Stoje Mučaji uvjeren je i SDP-ov vijećnik, bivši policajac Antun Novoselović. On također podsjeća što je Sinovčić sve činio godinama samo da bi kompromitirao Mučaji: 'On ju je sustavno blatio i vrijeđao kroz svoje medijsko poslovno carstvo. Čak je sam gostovao na Vox televiziji gdje je cijelih sat vremena posvetio njoj. Tada ju je na najprimitivniji način vrijeđao kao ženu i profesionalku. To je dno dna kako se on odnosio prema njoj!'

Novoselović podsjeća da je Mučaji prošle godine sama u javnosti govorila o spornoj predstečajnoj nagodbi i iznosila sve brojke koje su danas sporne. Iz izjava Linića i Šegona posljednjih dana, stekao je dojam da upravo njima odgovara da se sva odgovornost svali upravo na Mučaji.

'Šegon govori da ni ne poznaje Sinovčića...
Pa točno se zna kad je on i kod koga, i u kojem svojstvu, bio u Zadru. Šegon je radio na Gaženičkoj cesti bb, u jednoj od mnogih tvrtki u vlasništvu grupacije koja drma gradom Zadrom. Bila je to tvrtka Nautilus, a zanimljivo je da je Reno Sinovčić uhićen baš u toj ulici', podsjeća Novoselović i pita se: 'Zašto Šegon i Linić nisu prijavili nepravilnosti prošle godine kada su bili na vlasti?'

'Stoja Mučaji je, za razliku od njih, u veljači prijavila nepravilnosti u DORH-u.
U to doba bila je najžešće napadana, kao žena i kao službenik, i to na najprimitivniji i najgrublji oblik napada što može istrpiti jedna žena i majka', kaže Novoselović.

Novoselović, koji je također pretrpio brojne Sinovčićeve napade u medijima, kaže da kao bivši policajac zna da je organizirani kriminal sprega s lokalnim i državnim vlastima, politikom, sportom i ostalim institucijama.

'Reno Sinovčić je bio umrežen s pravosuđem, policijom i pojedinicima svih institucija. Razumljivo je da određene osobe, poput Linića i Šegona, brane tu situaciju i da se vade da ih je bojkotirao nekakav činovnik, ali upravo to i jest najstrašnije. Osoba koja je ugrožavala svoj život da bi nešto raskrinkala, poput Stoje Mučaji, sada se nalazi u zatvoru. To je apsurd! Tko zna, možda i ima neke osnove da je se zatvori, ali treba uzeti u obzir činjenicu da je dodatno poduzimala aktivnosti kako bi raskrinkala kriminal. Time je dovodila u opasnost sebe i svoju obitelj, ali ipak je to radila', ističe Novoselović.

Podatak koji su mediji u vlasništvu Rene Sinovčića često iskorištavali protiv Stoje Mučaji jest njezin radni odnos u Poreznoj upravi 12 godina nakon premlaćivanja. Sve te godine Mučaji se trudila biti na bolovanju, na posao se vraćala na nekoliko dana ili tjedana, da zadovolji zakonsku formu, te se ponovno vraćala na duža bolovanja. Svih tih godina navodno nije potpisala ni jedno porezno rješenje.

Sinovčićevi mediji pisali su da je za vrijeme bolovanja Mučaji stekla bogatu imovinu; obitelj navodno ima dva stana u Zadru, jedan u Zagrebu, kuće u Zemuniku, Maslenici te na otocima Rivnju i Sestrunju. Navodno je za vrijeme bolovanja pomagala u teškim fizičkim poslovima oko izgradnje nekih od tih kuća.

U 62. godini života Mučaji je podnijela zahtjev za umirovljenjem
, no nakon dolaska SDP-a na vlast 2011. godine, Mučaji je odlučila nastaviti raditi te je čak imenovana pročelnicom Porezne uprave Zadar.

Činjenica je da je u veljači 2014. godine istupila u javnost protiv kontroverznog Rene Sinovčića, protiv kojega se u Zadru samo rijetki usuđuju progovoriti. Podnijela je i kaznenu prijavu protiv njega zbog medijskih napada, a upozorila je i na malverzacije u predstečajnoj nagodbi tvrtke Vox. Predistražne radnje očito su trajale od veljače pa sve do prosinca, kada je i ona završila u Remetincu.

Zanimljivo je da je premijer Zoran Milanović smijenio pomoćnika bivšeg ministra financija Branka Šegona baš u vrijeme kada je Mučaji podnijela kaznenu prijavu protiv Sinovčića i javno upozoravala na probleme oko predstečajne nagodbe. Dva mjeseca kasnije smijenjen je i ministar financija Slavko Linić. Formalno, Ministarstvo financija cijelo vrijeme bilo je protiv predstečajne nagodbe, uz jedan izuzetak kada je uhićeni djelatnik Porezne u Zadru na Trgovačkom sudu ipak, navodno neovlašteno, glasovao za nagodbu koja je išla Sinovčiću na ruku.

Sljedećih mjeseci Mučaji i njezini podređeni u Poreznoj upravi imat će priliku tijekom istrage pojasniti na koji su način radili, je li ih netko ucjenjivao ili podmićivao. Tko zna, možda nas za koji mjesec ili možda čak tjedan, nakon njihovih iskaza, očekuje i novo proširenje istrage.