ZABLISTALA DUGO SKRIVANA CRKVA

Burna povijest trogirske Svete Barbare

07.12.2014 u 17:24

  • +7

Sveta Barbara u Trogiru

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

Nezaobilazno mjesto u Dalmaciji za sve ljubitelje sakralne baštine definitivno je crkva Svete Barbare u Trogiru, koja je nakon dugogodišnje stanke ponovno otvorena javnosti i to u puno reprezentativnijem, obnovljenom izdanju

Crkva Svete Barbare iz 11. stoljeća, manje poznata i skrivena minijaturna bazilika, vrhunski je primjer predromanike u Dalmaciji i njenom obnovom je inače vrlo bogata trogirska baština, dobila još jedan biser graditeljskog nasljeđa.

Relativno mala trobrodna bazilika duljine samo 12,1 m i širine 7,3 m nalazi se u glavnoj poprečnoj ulici uz glavni trg. Krajem ovoga ljeta završena je gotovo trogodišnja obnova unutrašnjosti ranosrednjovjekovne crkve i konačno je otvorena za javnost i prezentaciju. Sv. Barbara je u trinaestom stoljeću bila najprije zagrađena na zapadnoj strani jednom kućom, a u četrnaestom stoljeću na sjevernoj strani je podignuta i Gradska loža, pa se tako asketski skromno urešeni objekt našao u potpunom okruženju, skrivenom od pogleda.

Zbog toga je crkva u 19. stoljeću bila zapuštena, pretvorena u skladište u prizemlju i još je na katu bio dograđen stambeni prostor. Konzervator Ljubo Karaman je 1930. godine obnovio crkvu, a iduće godine joj je vraćena i sakralna funkcija. Dramatična epizoda u povijesti crkve dogodila se u veljači 1944. godine kada su, za vrijeme njemačke okupacije, Trogir bombardirali saveznici. Trideset žrtava angloameričkog bombardiranja tada je bilo sklonjeno u crkvu do mogućnosti organiziranja pokopa.

Zato se, osim na dan Sv. Barbare 4. prosinca, misa održava i na Spomen dan 22. veljače. O crkvi skrbi trogirska župa Sv. Lovre kojoj je odnedavno na čelu don Vinko Sanader, brat bivšeg premijera. Sv. Barbara je općenito u posljednja tri-četiri desetljeća bila zapuštena i zanemarena. Temeljitu obnovu je vodio Konzervatorski odjel iz Trogira. Voditelj odjela, konzervator Miroslav Katić, informirao nas je o obnovi.

'Najveći problem je bila vlaga, razina kamenog poda crkve je niže od ulice i tek malo iznad morske razine. Trebalo je napraviti kompliciran konzervatorski zahvat da se zaštiti interijer od vlage. Sada je to kvalitetno sanirano i obnovljena je žbuka na zidovima. Iako je crkva bila zatvorena ove tri godine zbog obnove, ona dugo nije bila u funkciji zbog lošeg stanja interijera. Nakon obnove vraćena je sakralna, ali i prezentacijska funkcija', rekao nam je Katić.


Nakon završetka radova i nakon više desetljeća, Sv. Barbara je u sakralnoj, ali i turističkoj funkciji. U sezoni od travnja do kraja listopada je potpuno otvorena i gosti vrlo rado razgledavaju malu, ali monumentalnu predromaničku crkvu. Posebno su impresionirani asketskim minimalističkim interijerom skladnih proporcija i jednostavnih linija s pomalo mističnim bazilikalnim osvjetljenjem odozgo.

Trobrodna bazilika je imala nekada kupolu i pokrivena je na tradicionalan način kamenim pločama. Nad ulazom je reljef s predromaničkim ornamentima i natpisom, a šest kapitela na stupovima su elementi antičke baštine, možda iz Trogira, a moguće i iz Salone. U Trogiru, gradu pod zaštitom UNESCO-a s iznimnom romaničkom, gotičkom i posebno renesansnom baštinom, nije lako posebno izdvojiti neki spomenik, ali do nedavno skrivena i nepoznata Sv. Barbara nakon obnove svakako visoko kotira.