AFERA 'RIBAR'

Linić: Da smo prevarili proračun, bili bismo danas u Remetincu

05.12.2014 u 10:30

Bionic
Reading

Bivši ministar financija Slavko Linić pokušao je razjasniti svoju ulogu u predstečajnoj nagodbi tvrtke Vox u vlasništvu osumnjičenog Rene Sinovčića. Na optužbe da je sa svojim pomoćnikom Brankom Šegonom omogućio spornu predstečajnu nagodbu, rekao je kako to nije istina jer bi se onda i on uz Sinovčića sada nalazio u Remetincu

'Da smo prevarili državni proračun, danas bismo bili ondje gdje su ostali akteri ovog slučaja - u pritvoru', rekao je Slavko Linić u emisiji Poligraf Hrvatskog radija.

'Ministarstvo na čijem sam čelu bio nije prihvatilo predstečajnu nagodbu', ističe Linić i ponavlja optužbe da je Stoja Mučaji, kao predstojnica Porezne uprave u Zadru obustavila postupak ispitivanja imovine osumnjičenika kojim bi bio obustavljen postupak predstečajne nagodbe. 'Ona je potpisala dokument kojim je postupak nastavljen. Ministarstvo je na čelu sa Šegonom donijelo negativno mišljenje. Svi su dokumenti dostupni', naglasio je Linić.

Linić kaže da je predstečajna nagodba Voxa primjer podmetanja kakvim se jedan 'kvalitetan instrument' kriminalizira i onemogućava da Vlada pomogne poduzetnicima otpisivanjem dijela dugovanja.

Ministar poduzetništva Gordan Maras nije želio komentirati slučaj jer o njemu, kaže, zna samo iz medija. Rekao je kako nikad nije dovodio u pitanje predstečajne nagodbe. 'Zakon se dorađivao i morat će se dorađivati kako bi se izbjegle upravo ovakve situacije', istaknuo je.

Ivana Maletić,
zastupnica u Europskom parlamentu, rekla je kako i Europska komisija preporučuje da je važno naći mehanizme za smanjivanje dugova poduzetnika kako bi se pokrenulo gospodarstvo. 'Međutim, u predstečajnim nagodbama očito neki postupci nisu dobro definirani i posloženi', naglasila je. Upitala je kako je moguće da netko na nižoj razini može potpisati nešto što onaj na višoj razini nije odobrio.