LALOVAC ZA TPORTAL

'Zašto je poreznik to potpisao, ni meni nije jasno!'

04.12.2014 u 14:17

Bionic
Reading

Nakon izjave ministra financija Borisa Lalovca da je Ministarstvo financija bilo protiv predstečajne nagodbe tvrtke Vox u vlasništvu Rene Sinovčića, dobili smo dokument s Trgovačkog suda u Zadru koji ukazuje na potpuno suprotno. Djelatnik Porezne uprave u Zadru Željan Pejković na sudu je ipak glasao za predstečajnu nagodbu u korist Rene Sinovčića. Ministar Lalovac u razgovoru za tportal tvrdi da je taj poreznik radio protiv Ministarstva i podsjeća da se upravo nalazi u Remetincu pod sumnjom u malverzacije

Ministar financija Boris Lalovac za tportal ponavlja da je Ministarstvo financija od prvog trenutka bilo protiv sklapanja predstečajne nagodbe s tvrtkom Vox d.o.o. te da to potvrđuju svi dokumenti koje imaju.

'Glasali smo protiv nagodbe na Fini, a zatim je taj gospodin iz Porezne uprave u Zadru (Željan Pejković)trebao isto reći na Trgovačkom sudu u Zadru. Ipak, on je na sudu, mimo našeg znanja, potpisao da je suglasan sa predstečajnom nagodbom. On je u potpunosti neovlašteno potpisao tu nagodbu i mi smo se odmah žalili Visokom trgovačkom sudu da nas je taj poreznik neovlašteno zastupao i potpisao rješenje isključivo svojom voljom. Protiv njega je pokrenuta istraga, možemo pretpostaviti zbog čega', rekao je Lalovac tportalu.

'Zašto je on to potpisao, ni meni nije jasno, to je luda kuća!' kaže Lalovac.

Podsjetimo, Željan Pejković uhićen je prije dva dana u USKOK-ovoj akciji kodnim imenom 'Ribar' pod sumnjom da je pomagao Reni Sinovčiću i ostalima u stvaranju ukupne financijske štete veće od 110 milijuna kuna. Svi osumnjičeni, pa tako i Pejković, od jučer su u istražnom zatvoru u Remetincu.

Sudac koji je vodio predstečajnu nagodbu na Trgovačkom sudu u Zadru
Tomislav Jurlina potvrdio je tportalu da je Porezna uprava, odnosno Ministarstvo financija, na raspravi u Fini najprije bilo protiv nagodbe. U njegovoj sudnici dogodilo se pak to da su svi vjerovnici, pa tako i Porezna uprava, bili suglasni sa sklapanjem predstečajne nagodbe.

'U zakonskom roku od osam dana Porezna uprava žalila se Visokom trgovačkom sudu na rješenje o predstečajnoj nagodbi koju su ranije potpisali', potvrdio je sudac Jurlina koji nije mogao ulaziti u razloge predomišljanja predstavnika Porezne uprave.

Sudac Jurlina naglašava tek da bi predstečajna nagodba bila ionako sklopljena, čak i da se predstavnik Porezne uprave usprotivio, jer je većina vjerovnika kojima je Reno Sinovčić dugovao glasovala za nagodbu. Dakle, Porezna uprava bila bi u svakom slučaju preglasana.

Na Visokom trgovačkom sudu predstečajna nagodba je postala pravomoćna
s obzirom da su se na rješenje postignuto kod suca Jurline žalili samo Porezna uprava (Ministarstva financija) i Hypo banka.

Povjerenik predstečajnog postupka tvrtke Vox bio je Ivan Rude, kandidat za predsjednika Republike. On je u izjavi za tportal.hr rekao kako ne zna tko je kako glasovao te da nije bio u sudnici Trgovačkog suda u Zadru kada se o tome odlučivalo.

'Ono što mene zanima je konačno rješenje, a to je da je predstečajna nagodba prihvaćena većinskom voljom vjerovnika. Mogu reći da je cijeli proces protekao u skladu sa zakonom, ali taj zakon nije dobar.Ne kažem da je za to kriv Lalovac, on je novi dečko, ali zakon ima ogromne rupe. Ja sam u stečajnom postupku samo promatrač koji kontrolira plaća li se vjerovnicima ili ne', objašnjava Rude.

U detalje slučaja Vox nije htio ulaziti, no upozorava da se Zakon o predstečajnim nagodbama mora promijeniti: 'Rupe u zakonu su tolike da mogu proći fiktivna traženja i da nema zakonskog načina da se to spriječi. Zakon je strašan problem, napravljen je tako da kroz prozor može proći ogroman Boeing a da pritom prozor ostane čitav!'