JEDINI PREŽIVJELI PRIMORČEV PROJEKT

Državna matura vrijedi 30 milijuna kuna

18.09.2009 u 10:23

Bionic
Reading

Jedini projekt šestogodišnjeg Primorčeva mandata koji nije propao je državna matura. Iako su taj projekt mnogi kritizirali tvrdeći kako diskriminira učenike strukovnih škola, stručnjaci tvrde drukčije

Provedba mature ove je godine odgođena za 2010. što je dobro, jer se svi tehnički detalji stignu prirediti kako bi se državna matura kvalitetno provela. Projekt je vrijedan 30 milijuna kuna.

'Gotovo svi projekti Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa diletantski su i na brzinu pripremljeni. Zato tek kad dođe do njihove primjene, padaju u vodu', kazao je za tportal Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. Dodaje kako su sve to dobri projekti, no problem je što je svi tehnički problemi rješavaju u hodu, umjesto da se sve pripremi ranije.

Jedan od problema državne mature bio je i neriješen status o normi ispitnih koordinatora, no to je ovih dana riješeno novim pravilnikom objavljenim u Narodnim novinama.

Cilj državne mature trebao bi zamijeniti prijamne ispite za fakultete te učenicima četverogodišnjih strukovnih škola omogućiti da ako žele, upišu fakultet. Takav je slučaj u Sloveniji, a državnu maturu planiraju uvesti i Austrija, Bosna i Hercegovina, Srbija, a priprema je navodno i Češka, piše Večernji.hr.

Najviše kritika na račun projekta državne mature došlo je od đaka strukovnih škola. Smatraju kako su diskriminirani te u lošijoj poziciji od gimnazijalaca. Strukovnjaci u četiri godine srednje škole imaju puno manju satnicu općih predmeta od gimnazijalaca, a državna matura ista je za sve. Smatraju kako su stavljeni u nepovoljan položaj.

No učenici strukovnih škola do sada nisu ni imali priliku upisa na fakultete. Razliku u znanju pokušat će se nadoknaditi uvođenjem dodatne nastava za maturante strukovnih škola.

To potvrđuje i državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić koji kaže da su učenici strukovnih škola u boljoj poziciji nego što su to do sada bili. 'Organizirana im je u njihovim školama dodatna nastava kako bi se pripremili, testove mogu polagati na osnovnoj i višoj razini i nisu diskriminirani', zaključuje Janjić.