USKOK O PRESUDI IZ BUDIMPEŠTE

'Mađari pokušavaju spriječiti suđenje Hernadiju u Hrvatskoj'

03.12.2014 u 22:42

Bionic
Reading

Glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić za tportal.hr kaže da oslobađajuća presuda mađarskog suda predsjedniku Uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju ne može i neće imati nikakav utjecaj na njegovo suđenje u Hrvatskoj kako tvrde neki mađarski mediji. USKOK čak sumnja da mađarsko pravosuđe pokušava onemogućiti Hernadijevo procesuiranje u Hrvatskoj

Tužbu protiv Zsolta Hernadija prošle godine podnijela je bivša zaposlenica i dioničarka MOL-a Ilona Banhegyi. Ona se sudu obratila tvrdeći da je izgubila veliku vrijednost udjela u MOL-ovim dionicama upravo zbog nezakonitog preuzimanja upravljačkih prava nad hrvatskom naftnom kompanijom Inom. Županijski sud u Budimpešti Hernadija je oslobodio u svibnju, a danas je presudu potvrdio i Prizivni sud.

Pravomoćna oslobađajuća presuda Hernadiju u Mađarskoj neće utjecati na postupak koji se protiv njega vodi u Hrvatskoj, tvrdi glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić.

'Ne želimo posebno komentirati mađarsku presudu, ali moram naglasiti da je riječ o presudi po privatnoj tužbi koja ne može utjecati na postupak koji se protiv Hernadija vodi u Hrvatskoj. Također, valja naglasiti da je privatna tužba podnesena čak tri godine nakon što je USKOK donio nalog o provođenju istrage protiv Hernadija', podsjeća Đuričić. Naime USKOK tereti Hernadija da je dao mito od 10 milijuna eura bivšem premijeru Ivi Sanaderu kako bi MOL stekao upravljačka prava nad Inom, premda nema većinski udio u vlasništvu kompanije.

Đuričić ističe da je USKOK više puta, putem međunarodnopravne pomoći, od mađarskih tijela tražio da im se omogući ispitivanje Hernadija te da je taj zahtjev svaki put bio odbijen. 'Odbijali su nas uz obrazloženje da bi ispitivanje Hernadija dovelo do ugrožavanja mađarskih nacionalnih interesa', podsjeća Đuričić.

Naglašava da hrvatsko pravosuđe nikada nije ustupilo postupak protiv Hernadija Mađarskoj i njezinom pravosuđu. USKOK je od Županijskog suda u Zagrebu dobio pravomoćno rješenje o određivanju istražnog zatvora za Hernadija, nakon čega je raspisana međunarodna tjeralica i izdan europski uhidbeni nalog. No mađarske vlasti očito nemaju namjeru predati Hernadija Hrvatskoj, zbog čega je USKOK tražio da se Hernadiju u Hrvatskoj sudi u odsutnosti, što je Županijski sud i odobrio.

'Postupak protiv Hernadija u Hrvatskoj je u tijeku, optužnica je pravomoćna i na temelju pravomoćnog rješenja sudit će mu se u odsutnosti za davanje mita, a današnja presuda mađarskog suda na taj postupak ne može utjecati ni na koji način', zaključuje glasnogovornik USKOK-a.

Kako mađarski mediji već spekuliraju da bi Zsolt Hernadi zbog oslobađajuće presude u Mađarskoj mogao biti oslobođen i u Hrvatskoj,
u USKOK-u kažu da je to očito samo novi pokušaj mađarskih pravosudnih tijela da, pozivajući se na primjenu instituta 'presuđene stvari', onemoguće procesuiranje Zsolta Hernadija za kazneno djelo davanja mita u Republici Hrvatskoj.

'U konkretnom slučaju nema osnove za primjenu navedenog instituta, jer se radi o postupku koji je u Mađarskoj vođen protiv Zsolta Hernadija zbog kaznenih djela prijevare i pronevjere povodom privatne tužbe koju je podnijela osoba blisko rodbinski povezana s visokopozicioniranim predstavnikom MOL-a. Dakle, radi se o postupku za druga kaznena djela koji je iniciran privatnom tužbom gotovo tri godine nakon što je u Republici Hrvatskoj protiv Zsolta Tamasa Hernadija pokrenuta istraga za kazneno djelo davanja mita o čemu su mađarska pravosudna tijela bila upoznata', stoji u priopćenju USKOK-a.

Kao što Mađarska štiti Hernadija zbog 'mađarskih nacionalnih interesa', u USKOK-u kažu da je Hernadijevo počinjenje kaznenog djela davanja mita pitanje ugrožavanja hrvatskog nacionalnog interesa.

Podsjetimo, bivši premijer Ivo Sanader već je pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog primanja 10 milijuna mita od Hernadija i predavanja upravljačkog paketa Ine Mađarima. U objedinjenoj presudi za afere Ina-MOL i Hypo izrečena mu je kazna zatvora od osam i pol godina.

Hernadijev branitelj: Može se postaviti pitanje presuđene stvari

Hernadijev branitelj Goran Mikuličić rekao je da ne može komentirati mađarsku presudu jer je nije vidio. 'Ja mogu komentirati tek procesnu situaciju, a ona ide u pravcu da ukoliko je ta odluka istovjetna inkriminacijama koje se dižu ovdje u Hrvatskoj može se postaviti pitanje tzv. res iudicate ili presuđene stvari', izjavio je Mikuličić za Hinu. Dodao je kako, da bi se utvrdilo je li riječ o već presuđenom slučaju, treba proći određenu proceduru. 'Najprije moram dobiti prevedenu presudu, a još ne znam kakav će biti razvoj događaja', kazao je Mikuličić. I Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kaže da presudu još nije vidjela te da ne zna je li mađarski slučaj, što se inkriminacija tiče, istovjetan hrvatskom. 'No, pokaže li se da je inkriminirani događaj identičan, to bi Sanaderu išlo u prilog, jer bi to mogla biti podloga za ponavljanje postupka', kazala je Sloković.


361198,351826,339695,337485