OPTUŽNICA NA KLIMAVIM NOGAMA

Gotovinina obrana gotova u samo četiri mjeseca

18.09.2009 u 09:37

Bionic
Reading

Suđenje hrvatskim generalima u Haagu ulazi u svoju posljednju fazu. Dok je Tužiteljstvo godinu dana pokušavalo dokazati kako su generali krivi, Obrana je iznošenje dokaza završila u četiri mjeseca

Obrana generala Gotovine jučer je završila ispitivanjem svoga posljednjeg svjedoka te tako nakon gotovo četiri mjeseca palicu predala obranama generala Čermaka i Markača. Gotovinini odvjetnici završili su prije nego što se očekivalo, i to zato što, kažu, nemaju više što dokazivati.

U Haagu se očito razmišlja o izlaznoj strategiji, jer rokovi koje je zadao UN približavaju se kraju. Tužiteljstvo je od traženih 136 svjedoka izvelo 78. Gotovinina obrana najavila je 67 svjedoka, no popis je skratila na 36.

Svjedoci obrane o Gotovini su govorili u superlativima, kao o profesionalnom časniku, čiji je cilj bio poraziti neprijatelja, a ne protjerati civile. Povjeruje li im Sudsko vijeće, optužnica je na klimavim nogama.

Odvjetnik generala Ante Gotovine Luka Mišetić izjavio je kako su odustali od polovice svjedoka, jer vjeruju da su dokazali sve što su htjeli. Vjerujemo u oslobađajuću presudu, ponovio je Mišetić, piše HRT.