POST FESTUM SINOVČIĆEVOG UHIĆENJA

'Nekim nogometašima se opraštaju milijunski porezni dugovi'

03.12.2014 u 09:21

Bionic
Reading

U emisiji Otvoreno gostovali su zadarski gradski vijećnik Marko Pupić-Bakrač, novinar i stručnjak za javne financije Ivica Grčar, Mario Jurić iz nogometnog sindikata te stečajni upravitelj i odvjetnik Ivan Rude. U razgovoru je zaključeno da je pravda u predstečajnim nagodbama i poreznim postupanjima, osobito u nogometnoj sferi, najčešće selektivna

Policija je s pravom upotrijebila oštar način privođenja presretanjem Sinovčića te udarom u vozilo jer je procijenila da se radi o pravom kriminalcu koji bi mogao pružati otpor. Reakcija policije sama govori o kome se tu radi, smatra Marko Pupić-Bakrač.

Sam zakon o predstečajnoj nagodbi donesen je da bi se suspendiralo odlučivanje sudstva, ma kakvo ono bilo, i da bi se sve svelo na razinu državne uprave - ministarstva financije i porezne uprave te Fine, kao paraupravne institucije, rekao je Grčar

Ja sam bio povjerenik predstečajne nagodbe u Voxu. Imenovala me Fina i kao povjerenik predstečajne nagodbe imate dosta sužene kompetencije. One su minorne u odnosu na stečajnog upravitelja - to ljudi brkaju. Predstečajna nagodba ima trostruku kontrolu i kao četvrta sub kontrola je povjerenik. Imate revizora koji potvrđuje da je stanje dugovanja X, imate Finu koja potvrđuje tražbine, imate sud koji potvrđuje na kraju nagodbu. Ne mogu reći što je netko radio prije dvije-tri godine. Da je Fina nešto posumnjala može dati uputu povjereniku. Ja nisam dobio nikakvu uputu, rekao je Rude

Ovo je dokaz da problem nogometa nisu samo Dinamo i Hajduk, problem je puno širi, treba ga institucionalizirati. Mogu reći da što se tiče NK Zadar on spada u klubove koji neredovito izvršavaju svoje obveze. Naknade igračima im zaostaju i po četiri mjeseca. Nogometaše u Hrvatskoj gledamo kroz prizmu Luke Modrića i Marija Mandžukića, a stvarnost je nešto drugo. Nogometaši se Hrvatskoj zapošljavaju kao samostalna djelatnost. Dužan je platiti mirovinsko i zdravstveno osiguranje i pretporeze i ako ne dobije naknadu. Ako ne plati onda mu država obračunava kamata 15% i to za dugovanje od onog novca kojeg nije ni dobio, rekao je Jurić.

Grčar je istaknuo problem selektivne primjene poreznih pravila. Nekim nogometašima se doprinosi i porezni dugovi, reprogramiraju, oproste, zaborave, a drugima se naplaćuju strogo i brzo, čak i ovrhom, rekao je.

Jurić se složio s njime. Imamo selektivnu pravdu, četiri nogometna kluba u stečaju, Osijek i Cibalija su u predstečajnoj nagodbi, 59 nogometaša imaju blokirane račune, rekao je.

Grčar je rekao da je za predujam poreza prema poreznoj bio dužan 13.000 kuna i da mu je naplaćeno ovrhom. 'A moj kolega Butković ima dug od 1,6 milijuna kuna pa mu nije ovršeno', naglasio je Grčar.