ANDREJ PLENKOVIĆ

'Srbija ne može ignorirati Šešelja, mora se distancirati'

28.11.2014 u 23:04

Bionic
Reading

Rezolucija Europskog parlamenta koja osuđuje ratno-hušačku retoriku haškog okrivljenika i poziva službeni Beograd da osudi njegovo ponašanje prilika je srbijanskim dužnosnicima da reagiraju za vlastito dobro, rekao je u petak u Zagrebu hrvatski eurozastupnik Andrej Plenković

Inicijator prijedloga rezolucije kojom su zastupnici u EP-u osudili retoriku Vojislava Šešelja, Plenković je ponovio da rezolucija također poziva Haški sud da preispita svoju odluku puštanja na slobodu optuženog ratnog zločinca.

'Rezolucija EP-a počiva na europskim vrijednostima, ona poziva Srbiju da osudi retoriku haškog okrivljenika Vojislava Šešelja, da se od nje distancira jer Srbija kao kandidat za članstvo EU-a ne može ignorirati fenomen na svojoj političkoj sceni koji vodi k destabilizaciji odnosa u regiji', rekao je hrvatski zastupnik u EP-u.

Objasnio je da je svojim ponašanjem Šešelj prekršio oba uvjeta Haškog tribunala, da ne smije utjecati na svjedoke i žrtve kao i uvjet povratka jer je jasno rekao da na poziv da se vrati u haški zatvor dobrovoljno neće ići.

Izglasavanjem rezolucije zastupnici u EP-u pružili su srbijanskim dužnosnicima priliku da reagiraju 'za njihovo dobro', da osude Šešeljevo ponašanje što su dosad propustili učiniti, smatra zastupnik HDZ-a u EP-u.

'Mi ne instrumentraliziramo Europski parlament', rekao je Plenković i odbacio optužbe što ih je na račun Hrvatske izrekao srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić.

O neobvezujućoj rezoluciji prihvaćenoj u četvrtak rekao je da ima 'političku snagu' i da brani europske vrijednosti.

'To je poanta našeg angažmana i vrlo jasne potpore koju smo dobili od svih političkih skupina', rekao je Plenković.

Europski parlament u četvrtak je prihvatio rezoluciju kojom snažno osuđuje ratno-huškačku retoriku Vojislava Šešelja, poziva Srbiju da se distancira od njegova djelovanja, a Haški sud da preispita svoju odluku o njegovu puštanju na privremenu slobodu.