EPIDEMIJA U SLOVENIJI

U Hrvatskoj nema slučajeva oboljelih od ospica

28.11.2014 u 16:16

Bionic
Reading

U povodu vijeti o opasnosti od epidemije ospica u Sloveniji, zbog 11 slučajeva koji se povezuju s međunarodnom izložbom pasa u Novoj Gorici, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u petak kako u Hrvatskoj nema zabilježenih slučajeva oboljelih od ospica koji bi bili povezani s tim događajem

'Zadnjih godina u Hrvatskoj imamo prvenstveno zabilježene uvezene slučajeve ospica. Zahvaljujući visokoj procijepljenosti stanovništva ne bi trebalo doći do značajnog širenja bolesti kod nas', priopćeno je iz HZJZ-a.

Centar za zarazne bolesti slovenskog Instituta za javno zdravlje izvijestio je putem EU sustava ranog uzbunjivanja o epidemiji ospica povezanoj s međunarodnom izložbom pasa koja se održavala 8. i 9. studenog u Novoj Gorici, na kojoj su bili sudionici iz 27 uglavnom europskih zemalja.

Osmero oboljelih je s područja Nove Gorice, a tri iz Ljubljane. Nijedan nije zadržan u bolnici, a poduzete su opsežne protuepidemijske mjere obrade kontakata oboljelih koje su još uvijek u tijeku.

Ospice uvrštene u program obveznog cijepljenja

Ospice (morbile) su visoko zarazna bolest koja najčešće prolazi bez posljedica, a neki od simptomi su osip po tijelu, bolovi u trbuhu i mišićima, te kašalj.

U rijetkim slučajevima može izazvati komplikacije koje mogu biti smrtonosne, pa su u Hrvatskoj ospice uvrštene u program obveznog cijepljenja djece s MO-PA-RU cjepivom, koje se daje prvi put s 15 mjeseci, a drugi put prilikom polaska djeteta u prvi razred osnovne škole.

S obzirom na sve veći broj roditelja u Hrvatskoj koji odbijaju cijepiti svoju djecu, stručnjaci opetovano upozoravaju kako bi pad još uvijek visoke procijepljenosti djece u Hrvatskoj mogao povećati rizik od ponovne pojave i širenja zaraznih bolesti.

Koristi od cijepljenja su, ističu, višestruko veće od štete, jer su nuspojave cjepiva koje je u masovnoj uporabi blage i rijetke, puno blaže od komplikacija bolesti protiv kojih se cijepi.

Sve jači trend odbijanja cijepljenja

No, u svakodnevnoj praksi u pedijatrijskim ordinacijama i ordinacijama školske medicine sve je prisutniji trend odbijanja cijepljenja, a roditelji kao najčešće razloge navode strah od nuspojava, te uvjerenje da od cjepiva ima više štete nego koristi za njihovu djecu.

O tome govore i podaci Ministarstva zdravlja, koje je u prvih 10 mjeseci ove godine zaprimilo 282 prijave liječnika o odbijanju cijepljenja djece, među kojima je za 107 utvrđeno da su bila opravdana.

Lani su bile 143 prijave, 2012. godine 29 prijave, a 2011. svega četiri. Protiv prekršitelja Ministarstvo zdravlja je podnijelo optužne prijedloge nadležnom prekršajnom sudu u skladu sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Znanost opovrgava plašenje nuspojavama

'Antivakcinalisti u pravilu tvrde da cjepiva uzrokuju razne grozne i neizlječive bolesti poput autizma, iznenadne dojenačke smrti, dijabetesa, Crohnove bolesti, autoimunih bolesti, astme, ADHD-a ili čak smrti, a te se tvrdnje uporno ponavljaju unatoč brojnim znanstvenim dokazima koji ih jasno opovrgavaju', kaže pedijatar Darko Richter iz Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb.

Amerikanci su, kaže Richter, izračunali koliko bi obolijevanja i umiranja uslijedilo ako bi se najednom svi prestali cijepiti. Analogijom bi se, prema tom izračunu, u Hrvatskoj u svakom godišnjem naraštaju tijekom odrastanja moglo očekivati 110.000 slučajeva obolijevanja, od kojih bi najviše otpalo na ospice (38.000), hripavac (29.000), zaušnjake (23.000) i rubeolu (19.000). Značajan broj osoba obolijevao bi od difterije (2750), hepatitisa B (2400) i poliomijelitisa (670).

Najviše osoba u slučaju necijepljenja umrlo bi od difterije (275), hepatitisa B (35), ospica (30) i hripavca (10).

Cijepljenjem iskorijenjene brojne zarazne bolesti

U Hrvatskoj je obvezno cijepljenje uvedeno 1968. godine, tako da je postignuta visoka procijepljenost stanovništva, a veliki broj zaraznih bolesti, poput velikih boginja, nekih oblika tuberkuloze ili rubeole, potpuno je iskorijenjen.

Svoj sud o odbijanju cijepljenja djece u ožujku je izrekao i Ustavni sud koji je odbio prijedlog za ocjenom ustavnosti obvezne imunizacije djece, te odlučio da roditelji ne mogu samostalno odlučivati o cijepljenju djeteta.

Pritom je uvažio stajalište Ministarstva zdravlja da je cijepljenje najbolja zaštita od potencijalno opasnih bolesti, te da je 'pravo djeteta na zdravlje više od prava roditelja na izbor'.

Iako su sudski postupci protiv roditelja koji su odbili cijepiti djecu dosad završavali plaćanjem kazne od 2.000 kuna, prije nekoliko je dana donesena prva oslobađajuća presuda za roditelje koji su u jednoj zagrebačkoj bolnici odbili cijepiti svoje dijete nakon rođenja.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju kako će, nakon što se upoznaju s presudama, procijeniti je li potrebno i koje će pravne korake poduzeti.