NEPRIJAVLJENI PRIJAMNICI

Više od 500 Splićana na sudu zbog HRT-a

Bionic
Reading

HRT je Prekršajnom sudu u Splitu u protekla dva mjeseca uputio više od 500 optužnih prijedloga kojima tuži Splićane da nisu prijavili radio ili TV prijamnike u roku od 30 dana nakon što su ih nabavili, da bi izbjegli plaćanje RTV pretplate, ili da televizore koriste nakon što su ih odjavili. Tu brojku potvrdio je za Slobodnu Dalmaciju i János Römer, predstavnik HRT-a za odnose s javnošću

SPLIT - Brojne optužne prijedloge, po punomoći Vanje Sutlića, glavnog ravnatelja HRT-a, šalje odvjetničko društvo Hanžeković-Radaković i partneri. Traže od suda da optužene građane proglase krivima za prekršaj iz Zakona o HRT-u te da ih kazni po zakonu, a što znači novčanom kaznom od 500 kuna koje trebaju uplatiti u državni proračun, piše Slobodna Dalmacija.

To odvjetničko društvo od svakoga od optuženih građana traži još po 1.220 kuna za sastavljanje podneska od nekoliko rečenica koje šalju u ime te javne ustanove. To znači da za sastavljanje kratkog podneska jedno odvjetničko društvo koje zastupa HRT u cijeloj Hrvatskoj, samo od tih 500 Splićana za sebe traži 610 tisuća kuna, s tim da u taj iznos nije uračunato onih ukupno 250 tisuća kuna kazne.

Sudski pozivi

Kako doznaje Slobodna, na Prekršajni sud optužniprijedlozi pristižu gotovo svakodnevno, pa se njihov broj povećava.Točan broj nisu mogli iznijeti jer ih u sudskoj pisarnici još nisu sveupisali u sudski upisnik. Oni upisani, njih nešto više od stotinu,raspodijeljeni su sucima koji će sazivati glavne rasprave kada predmetidođu na red. Optuženi građani još neko vrijeme neće dobivati pozive zasud jer se optužni prijedlozi odvjetničkom uredu vraćaju na doradu.

Pitali smo Römera misli li HRT kao javna ustanova da je 1.220 kuna puno, posebno jer se radi o nekoliko istih rečenica za sve, kao i zbog čega građane ne tuže HRT-ovi pravnici, čime im ne bi stvarali dodatne troškove, na što nam je kazao:

'U HRT-ovoj pravnoj službi radi pet pravnika koji su specijalizirani za pravne poslove u vezi s HRT-ovom djelatnošću, proizvodnjom programa.

Svaka minuta naših programa, a riječ je o više o 100 tisuća minuta koje tjedno emitiramo na čak 18 programa, mora biti pravno regulirana. Uobičajeno je da se specijaliziranim pravnim poslovima kao što su dugovanja bave specijalizirani odvjetnički uredi, kao što je odvjetnički ured koji ste u svojim pitanjima spomenuli i koji se srodnim poslom bavi za više poduzeća, među kojima je i HRT', rekao je glasnogovornik.

Odvjetničke usluge, prema Zakonu o javnoj nabavi, izuzete su od javnih natječaja. János Römer nije mogao komentirati visinu odvjetničke naknade:

'Nju regulira njihova nadležna strukovna udruga. Vanjske odvjetničke usluge HRT ugovara tako da ne predstavljaju financijski teret HRT-u, odnosno građanima koji poštenim redovnim plaćanjem RTV pristojbe financiraju HRT', kazao je.

'Postupci koje je HRT prisiljen pokretati protiv građana koji uporno izbjegavaju svoju obvezu plaćanja RTV pristojbe na području Hrvatske ovih se mjeseci provode jednakim intenzitetom kao i dosad i ne ovise o tekućim prihodima i rashodima. Broj prijava za pojedino područje svakako ovisi o mnogočemu, primjerice o eventualnoj akciji koja se negdje provodi', tvrde iz te javne ustanove.

Na splitskom Prekršajnom sudu su kazali da do prije nekoliko mjeseci više godina nisu bili zaprimili takve optužne prijedloge, posebno ne u toliko velikom broju.