POVRATAK ZADRUGARSTVU

Mladi poljoprivrednici uzimaju stvar u svoje ruke

30.11.2014 u 09:44

Bionic
Reading

Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika osniva proizvođačku organizaciju koja će početnicima u proizvodnji olakšati posao i izlazak na tržište, a njihove proizvode označiti da budu vidljivi na trgovačkim policama. Na sastanku s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom u ponedjeljak predstavili su plan aktivnosti kojima će u 2015. godini promovirati načine ostvarivanja potpora iz proračuna Europske unije, koji je za sljedeće sedmogodišnje razdoblje rezervirao posebne pogodnosti i sredstva za mlade poljoprivrednike koji preuzimaju ili osnivaju poljoprivredna imanja

HUMP AGRO iduću godinu namjerava posvetiti projektima educiranja mladih poljoprivrednika diljem Hrvatske, kako bi se što bolje uključili u izradu projekta iz Programa za ruralni razvoj te iskoristili mogućnosti koje im se nude kroz novi model poticaja koji na snagu stupa 1. siječnja 2015. godine, naglasili su predstavnici te udruge na sastanku s ministrom Jakovinom.

Osim edukacije, HUMP AGRO već radi na aktivnostima osnivanja prve proizvođačke organizacije mladih poljoprivrednika, za sektore ratarstva, voćarstva i povrtlarstva, u čemu očekuje pomoć i savjetodavnu ulogu stručnjaka Ministarstva poljoprivrede. U planu je i registracija i pokretanje znaka pod nazivom 'Proizvodi člana Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika', koji bi se stavljao na proizvode članova Udruge te bi na tržištu bio prepoznatljiv i dao dodatnu vrijednost te jamčio potrošačima da je u taj proizvod utkano znanje i iskustvo mladih poljoprivrednika.

Osnivanje proizvođačke organizacije provodit će se kroz zadruge i ostvarivat će prednosti za mlade poljoprivrednike kao što su udruživanje, nabavka repromaterijala, mehanizacijski prstenovi, zajednička distribucija proizvoda, manji logistički troškovi i druge usluge. Drugim dijelom aktivnosti, edukacijom, želimo povećati zainteresiranost mladih za započinjanje i unapređivanje vlastitih poduzetničkih djelatnosti. Unapređenjem poslovanja očekuje se veći standard i kvaliteta života mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj. Na tim sastancima informirat ćemo mlade poljoprivrednike o poslovanju poljoprivrednih gospodarstava, općenito o financiranju investicija, EAFRD programu, primjerima dobre prakse i svemu što im može pomoći u pokretanju gospodarstva.', rekao je tportalu Jan Marinac, predsjednik HUMP agro.

Radi organizacije radionica udruga će tijekom 2015. godine otvoriti četiri regionalna ureda u kojima će informirati mlade poljoprivrednike, surađivati sa stručnjacima Savjetodavne službe i štampati Agrovodič za mlade poljoprivrednike.

'Iduća godina od izuzetne je važnost za hrvatsku poljoprivredu jer nam se otvaraju brojne mogućnosti, posebice za mlade poljoprivrednike, zbog kojih smatramo da je uključivanje mladih prioritet', izjavio je na sastanku u ponedjeljak ministar Tihomir Jakovina.

Pored izravnih plaćanja, koji od pristupanja Hrvatske u EU zamjenjuju dosadašnje poticaje, za sve poljoprivrednike, tako i mlade, najvažniji je Program ruralnog razvoja, koji određuje uvjete pod kojima mogu dobivati sredstva izravno iz proračuna EU za projekte osnivanja, poboljšanja i razvoja proizvodnje na svojim gospodarstvima. Za mlade poljoprivrednike, od 18 do 40 godina, predviđena je posebna mjera za pokretanje poljoprivredne djelatnosti u rasponu od tri i pol do sedamdeset tisuća eura. Taj novac moći će dobiti za kupnju svega što je potrebno toj proizvodnji, od zemljišta do stoke i mehanizacije.

Europska unija je u novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici predvidjela posebne poticajne mjere za mlade poljoprivrednike kako bi obnovila demografsku situaciju na ruralnom prostoru, pa su zato odobreni vrlo privlačni novčani i drugi poticaji mladima koji do sada nisu imali mogućnost voditi vlastito gospodarstvo.