HOLY O POZAIĆU

'Zelena darkerica' ne želi se svađati s Crkvom

28.11.2014 u 19:27

Bionic
Reading

'Zelena darkerica promiče kulturu smrti', tako je jučer pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić na okruglom stolu na temu priziva savjesti ginekologa opisao čelnicu ORaH-a Mirelu Holy. Naime, Pozaiću se Holy zamjerila zbog stava da bi liječnike koji izvode pobačaje trebalo dodatno stimulirati. Šefica ORaH-a u kratkom razgovoru za tportal nije htjela polemizirati s Crkvom, ali je objasnila svoj stav o prizivu savjesti

'Biskup Pozaić ima pravno na svoje mišljenje. Ne želim ulaziti u polemike s Crkvom', kratko je poručila Holy za tportal.hr na pitanje da prokomentira riječi pomoćnog zagrebačkog biskupa Valentina Pozaića.

On je, naime, jučer na okruglom stolu o prizivu savjesti ginekologa žestoko kritizirao javne nastupe i poruke predsjednice ORaH-a i, kako je rekao, 'zelene darkerice' Mirele Holy, koja je pred mjesec dana predložila da se abortusi stimuliraju dodacima na plaću ginekologa.

'Tako navodna stranka ekologije i kulture života propagira i stimulira kulturu smrti', ustvrdio je biskup za kojega je pitanje prava na život i prava na savjest jedno od temeljnih pitanja boljeg društva i bolje hrvatske budućnosti.

Njegove ocjene Holy nije željela komentirati, ali je objasnila kakav je stav stranke po pitanju pobačaja.

'Ja dosad nisam komunicirala prema javnosti po pitanju pobačaja. Mi smo prenijeli stav stranke. Zalažemo se za očuvanje prava žene na izbor i mogućnost da sa svojim tijelom radi što hoće. Obaveza je države da osigura da žene obave taj neugodan zahvat. Nemam ništa protiv toga da liječnici imaju priziv savjesti, ali se jednako tako mora osigurati pravo ženama na pobačaj', poručuje Holy.

'S obzirom na to da je mali broj ginekologa koji u ovoj klimi i atmosferi u društvu žele ići u takve zahvate, a da će zbog toga oni malobrojni koji žele imati više posla, predložila sam da oni koji to odrađuju budu financijski stimulirani', rekla je Holy za tportal.