0,77 KUNA PO METRU

Split povećava komunalnu naknadu za 10 posto

27.11.2014 u 21:42

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće u četvrtak je na poslijepodnevnoj sjednici prihvatilo prijedlog odluke kojom se u tom gradu povećavaju komunalne naknade za 10 posto, s dosadašnjih 0,70 kuna po metru četvornome na 0,77 kuna

Za odluku koja stupa na snagu 1. siječnja 2015. od 26 nazočnih vijećnika 21 je glasovao za, a pet vijećnika HDZ-a bilo je suzdržano.

Odluka o 10-postotnom povećanju komunalnih naknada u Splitu donesena je nakon što je Gradsko vijeće na današnjoj tematskoj sjednici o odlagalištu otpada Karepovcu prihvatilo zaključke po kojima se više neće naplaćivati naknada za sanaciju tog odlagališta.

'Današnje ukidanje naknade za sanaciju Karepovca
bio je dobar trenutak da donesemo odluku za povećanje komunalnih naknada za 10 posto, koje nismo povećavali u zadnjih 13 godina, te nam je počelo nedostajati novca za servisiranje komunalnih potreba na onoj razini koju građani od nas očekuju', rekao je zamjenik splitskoga gradonačelnika Goran Kovačević.

Po njegovim riječima, 10-postotno povećanje komunalne naknade građani neće osjetiti na svojim računima, nego će, po njegovu mišljenju, njihovi cjelokupni troškovi biti manji jer je ukinuta naknada za sanaciju Karepovca.

Predsjednik HDZ-ova kluba vijećnika Petar Škorić rekao je kako je pet vijećnika te stranke bilo suzdržano pri glasovanju za 10-postotno povećenje komunalnih naknada jer tako žele izraziti svoje nezadovoljstvo 'politikom bešćutne socijalne neosjetljivosti sadašnje Vlade'.

'Zbog Vladine politike poreznih reformi, nastala je u Splitu proračunska rupa od 60-ak milijuna kuna koja se sada mora nadoknađivati', dodao je Škorić.

Po njegovu tumačenju, Vladina politika decentralizacije provodi se po načelu 'uzmi onima dolje kako se ne bi dirao Vladin proračun', a to znači da Vlada primjenjuje mjere kojima se 'oduzima lokalnim zajednicama'.