AFERA ŠEŠELJ

Osječka TV stala uz Bujanca i napala novinarsko društvo

27.11.2014 u 19:29

Bionic
Reading

Urednik i voditelj na Osječkoj TV Velimir Bujanec sinoć je u svojoj emisiji 'Bujica' preko telefonske veze intervjuirao optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja. Taj medijski potez osudilo je između ostalih i Hrvatsko novinarsko društvo, no vodstvo televizije čvrsto je stalo iza svog urednika

Glavna urednica i direktorica televizije Ružica Smolčić u priopćenju je navela kako je vodstvo televizije 'šokirano' HND-ovom osudom razgovora s Vojislavom Šešeljem u programu Osječke televizije.

'Osječka televizija je šokirana priopćenjem HND-a a vezano uz razgovor s Vojislavom Šešeljom u emisiji 'Bujica' urednika Velimira Bujanca te odlučno odbacuje navode iz priopćenja', navode u priopćenju.

Osudu HND-a smatraju pokušajem uplitanja novinarskog društva u uređivačku politiku Osječke televizije. 'Ukoliko HND želi biti dosljedan, postavljamo pitanje zašto nisu reagirali i na druge medijske kuće koje su objavljivale priloge i izjave Vojislava Šešelja?' - piše u priopćenju koje potpisuje Ružica Smolčić.

Šešelj: Razbio sam medijsku blokadu u Srbiji preko hrvatskih medija

Šešelj je, komentirajući raspravu u Saboru, ustvrdio da se zbog blokade medija u Srbiji 'javnosti obratio preko hrvatskih medija'. Zbog toga se, kako kaže, 'Hrvatska digla na noge kao opečena'.

Šešelj je na drugoj tiskovnoj konferenciji otkad je privremeno pušten na slobodu iz pritvora Haškog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) naglasio da deklaracija i rezolucija koje su donijeli Europski parlament i Hrvatski sabor znače da je 'razbio medijsku blokadu' koju mu je po povratku iz Haaga 'nametnula vlast (srbijanskog premijera) Aleksandra Vučića'.

Po Šešeljevoj ocjeni, njegova strategija 'bacanja medijskog mamca Hrvatima postigla potpun učinak'.


'Osječka televizija u spomenutoj emisiji vodila se interesom javnosti što potvrđuje i činjenica da je on bio i cjelodnevna tema u Hrvatskom saboru koji je naposljetku i usvojio Deklaraciju o Vojislavu Šešelju. Danas je to bila tema i u Europskom parlamentu. Osječka televizija se u svom radu u potpunosti pridržava svih profesionalnih standarda. I ubuduće ćemo odlučno reagirati na bilo kakav pokušaj pritiska pa dolazio on i od HND-a', stoji u priopćenju Osječke TV.

Na naš komentar da je velika razlika između prenošenja i osude nečijih izjava od davanja medijskog prostora nekome kroz intervju, glavna urednica Smolčić nije htjela odgovarati.

Hrvatska krovna novinarska organizacija, zadužena upravo za to da se javnim kritikama upliće u uređivačke politike koje smatra štetnima za društvo, danas je oštro osudila činjenicu da je jedna televizija dala toliki medijski prostor jednom četničkom vojvodi i ratnom zločincu.

'Ne samo da je Šešelj bio jedan od ratnih vođa u ratu protiv Hrvatske 90-ih godina, nego propagira mržnju i danas, nakon što ga je iz potpuno nejasnih razloga Haški sud pustio na slobodu. Bujanec je obznanio gledateljima da mu se Šešelj javio u studio pa je s njim porazgovarao 15-ak minuta. Treba imati nevjerojatno jak razlog javnog interesa, promicanja nekog javnog dobra da bilo koja televizija, a valjda pogotovo hrvatska, s takvim čovjekom napravi intervju', navodi HND u četvrtak u priopćenju koje je potpisao predsjednik Zdenko Duka.