MIRELA HOLY

'Otpad je danas veliki biznis, glupo je da ga država ne koristi'

27.11.2014 u 17:05

Bionic
Reading

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy ocijenila je u četvrtak da je trenutno stanje s gospodarenjem otpadom loše jer još nemamo niti jedan centar za gospodarenje otpadom, a imamo obavezu do 2018. zatvoriti sva postojeća odlagališta komunalnog otpada.

'Integriranog sustava gospodarenja otpadom ne može biti ako ne postoji alternativna metoda gospodarenja otpadom, a s obzirom da nemamo izgrađene centre teško je vjerovati da ćemo ispuniti taj cilj', istaknula je Holy na predstavljanju stranačke politike održivog gospodarenja otpadom.

Hrvatska također do 2015. mora uvesti primarnu selekciju svih korisnih vrsta otpada, što će isto tako biti teško realizirati, kao što nije ispunjen ni cilj da se do 2013. količina bio-otpada koji se odlaže na odlagališta smanji za 25 posto u odnosu na 1997.

ORaH stoga predlaže smanjenje broja centara za gospodarenje otpadom s predviđenih 13 na 10
, što podupire i ekonomska računica. Zalaže se i za uvođenje novih tehnologija kako se u svim centrima za gospodarenje otpadom ne bi koristila tehnologija mehaničko-biološke obrade otpada, te predlaže trgovanje sekundarnim sirovinama po tržišnim kriterijima na burzi otpada.

Holy je predložila uvođenje sustava takozvanih 'recovery organizacija' na području gospodarenja ambalažnim otpadom, kao i otvaranje prostora za gospodarske inicijative kroz ukidanje koncesija, pojednostavljivanje dozvola i sl.

'Otpad je danas jako veliki biznis pa je glupo da država ne koristi taj potencijal za podizanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta'
, poručila je Holy.

Promjenom sustava treba omogućiti većem broju gospodarskih čimbenika sudjelovanje u poslovima s otpadom, ali za to su potrebni jaka politička volja i otpor različitim lobističkim interesima, kaže Holy.

U vezi moguće izgradnje spalionice u Zagrebu, Holy kaže da se ORaH zalaže za integrirani sustav gospodarenja otpadom koji kao predzadnju fazu podrazumijeva i termičku obradu otpada.

'Termička obrada otpada ne mora nužno biti spaljivanje otpada
jer danas postoji niz tehnologija koje su ekološki prihvatljive, a podrazumijevaju i termičku obradu otpada. Smatramo da treba sve elemente staviti na papir, od ekonomskih do okolišnih parametara, i izabrati model koji je za građane najprihvatljiviji financijski i u smislu zaštite okoliša i njihova zdravlja', istaknula je Holy.

ORaH se zalaže za hijerahiju postupanja s otpadom, od sprječavanja nastanka otpada, preko primarne selekcije, obrade, oporabe i recikliranja, do termičke obrade otpada i posljednje faze - odlaganja obrađenog otpada.