UDAR NA PACIJENTE

Dijabetičari moraju nadoplatiti 450 kuna za lijek

27.11.2014 u 12:18

Bionic
Reading

Najugroženiji među nama, oboljele osobe, ponovno su se našle na bezobzirnom udaru HZZO-a. Ovoga puta novi prijedlog HZZO-a usmjeren je na osobe oboljele od dijabetesa tipa 2 kojim se predlaže uvođenje astronomskih mjesečnih doplata za pacijente u iznosu od oko 450 kuna mjesečno za terapiju GLP-1 injekcijama, priopćilo je Zagrebačko dijabetičko društvo (ZADI) zgroženo najavom nadoplate za koju su doznali na sam Svjetski dan dijabetesa, a uz podršku Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma i Hrvatskog liječničkog zbora

Dijabetes tipa 2 uglavnom je prisutan kod starijih osoba, a određenom, iako manjem broju pacijenata, GLP-1 injekcije pomažu u smanjenju težine, kontroli šećera, sniženju srčanožilnog rizika i poboljšanju lipidnog profila, navode u svom priopćenju iz ZADI-ja.

HZZO BEZ KOMENTARA

Iz HZZO-a odgovaraju kako ne mogu ništa komentirati dok je u tijeku postupak javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova, koji se provodi u skladu s odredbama Pravilnika o mjerilima i načinu za određivanje cijena lijekova na veliko, prenosi Hina.

Najava nadoplate objavljena je na stranicama HZZO-a uoči Svjetskog dana dijabetesa. Upravo povodom Svjetskog dana dijabetesa, udruge uporno pokušavaju ukazati na dijabetes kao rastući javno zdravstveni i ekonomski problem koji je potrebno adresirati upravo u području prevencije i očuvanja zdravlja oboljelih. Bez ulaganja u prevenciju, dijabetičari će snositi teške posljedice kao što su amputacije, gubitak vida ili rada bubrega.

Iz ZADI-ja upozoravaju da je usvajanjem ovog prijedloga na udaru očuvanje zdravlja dijabetičara, ali se otvara i Pandorina kutija za mijenjanje kompletnog koncepta pružanja lijekova potrebitima bez njihovog značajnog financijskog sudjelovanja.

'Naime, do iznosa nadoplate od oko 450 kuna došlo se tako da se cijena ove injekcije usporedila s vrlo jeftinim tabletama te je naumljeno da se razlika naplati iz džepa pacijenata. Uvođenjem prakse da se kvalitetniji i skuplji lijekovi uspoređuju sa znatno jeftinijima, k tome različitog djelovanja, dovest će na kraju do astronomskih nadoplata od pacijenata ili potpune nemogućnosti da pacijenti uopće dođu do kvalitetnijih lijekova', kažu iz ZADI-ja i dodaju da se ponovno pokazuje da se u praksi uštede koje HZZO najavljuje ostvaruju ondje gdje se upravo ne bi smjelo štedjeti – preko leđa pacijenata koji su glavna svrha postojanja hrvatskog zdravstvenog sustava, glavni razlog svih naših izdvajanja za zdravstvo, a briga za njih pokazatelj humanosti društva u kojem živimo.

Uz upozorenje ZADI-ja priložen je i dopis koji potpisuju Hrvatsko društvo za dijabetes i bolesti metabolizma i Hrvatski liječnički zbor, a njihovo stručno mišljenje možete pročitati u prilogu.