LESAR BOCNUO VLADU

'Jeste radili proračun po onoj o 7 debelih i 7 mršavih krava?'

27.11.2014 u 11:24

Bionic
Reading

Plaće, mirovine i socijalna davanja sljedeće godine neće se dirati, ponovio je premijer Zoran Milanović predstavljajući pred Saborom proračun za 2015. On je, kaže, realan i obilježit će ga napori Vlade da osigura stabilnost javnih financija u srednjem i dugom roku

Odmah na početku obraćanja Milanović je saborskim zastupnicima rekao da rješenje za proračun za 2015. nije bilo zaduženje te su stoga učinjeni znatni napori da se stabiliziraju rashodi proračuna i smanji deficit.

'Ukupan manjak proračuna iznosit će 12,5 milijardi kuna ili 3,8 posto BDP-a. A samo trošak kamata na dugove iznosi 10,7 milijardi kuna, što pokazuje koliki je teret ranijeg nekontroliranog zaduživanja. Dakle nama skoro cijeli deficit odlazi na kamate. Iako iduće godine planiramo uštede na rashodima, plaće, mirovine, socijalna davanja i naknade najugroženijim građanima nisu smanjivane i neće biti. Nema smanjenja nijednog prava iz sustava socijalne skrbi, a sredstva za isplatu roditeljskih naknada čak su malo povećana. Jedno od rijetkih ministarstva koje će imati više sredstava u 2015. je Ministarstvo branitelja. Povećanje proračuna za branitelje dokazuje stalnu skrb naše vlade za hrvatske branitelje kojima stečena, ja bih rekao i zaslužena i zarađena prava, nisu i neće biti dovođena u pitanje', kratko je opisao glavne točke proračuna Milanović.

Podsjetio je da je Vlada započela dubinsku analizu rashoda. 'Cilj nam je utvrditi moguće uštede u proračunu u idućim godinama i tako dodatno povećati učinkovitost trošenja novca građana. Transparentnost državnog proračuna važna je kako bi se rashodi mogli kontrolirati. Centralni obračun plaća osigurao je jasan pregled troškova za plaće. A od iduće godine jasno će se vidjeti i prihodi korisnika koji dosad nisu prikazivani u proračunu - to su sveučilišta, nacionalni parkovi i zdravstvene ustanove', kazao je Milanović.

Za sljedeću godinu Vlada je planirala prihode od 106,4 milijarde kuna. 'Prihodi proračuna temelje se na očekivanju blagog oporavka gospodarskih aktivnosti i realnom rastu BDP-a od 0,5 posto. Najvažniji doprinos rastu očekujemo od daljnjeg povećanja izvoza, koji je sada već očit trend, investicija privatnog sektora i osobne potrošnje', kaže Milanović.

Proračun je, kaže premijer Milanović, realan i ostvariv, ali ne i razvojan i socijalan jer bi to značilo da je savršen.

Podsjetio je Milanović i na izmjene Zakona o porezu na dohodak, zbog kojeg stižu kritike lokalne samouprave koja se žali da će ostati bez sredstava od poreza na dohodak i dobrog dijela svojeg prihoda.

Ove godine bili smo kritizirani djelomično i s pravom zbog one nabavke službenih automobila. Međutim danas ujutro izlazim iz stana u centru grada i vidim strojeve, asfaltne strojeve privatne firme Zagrebačke ceste i pitam se što rade, a kažu mi da obnavljaju asfalt u ulici. Dakle to je … ulica u Zagrebu. Taj asfalt je besprijekoran i nema nikakve potrebe to raditi. E vidite, ukoliko me netko ne uvjeri u drugo, to je klasičan primjer bacanja, rasipanja novca. Pitanje je u čijem interesu, pred kraj proračunske godine, građani plaćaju prirez od 18 posto samo zato da bi se novac potrošio. Istovremeno, kada bude trebalo ili ne bude trebalo povećati cijene vrtića, reći će - nema se novca', kazao je Milanović.

U svom izlaganju ministar financija Boris Lalovac kazao je da je proračun za 2015. neusporediv s onim za ovu godinu, i to zbog načela sveobuhvatnosti, odnosno poštivanja obveze prikazivanja vlastitih primitaka proračunskih korisnika kao prihoda centralnog proračuna, te zbog izlaska HZZO-a iz državne riznice.

'Ono što je glavna karakteristika prihodovne strane proračuna, a ne utječe direktno na deficit su pomoći. One su u ovome proračunu za 2015. planirane u iznosu od 7,3 milijarde kuna. To je onaj dio koji hrvatska administracija, govorim ne samo o Ministarstvu regionalnog razvoja, nego svim ministarstvima... pitanje je hoćemo li uspjeti povući sva sredstva od 7,3 milijarde kuna koje trebamo i moramo i razlog su zbog kojeg smo ušli u EU-u', kazao je Lalovac.

Vukšić: Vi isto asfaltirate - selite Ministarstvo u luksuzan prostor u najvećoj krizi

Na uvodno izlaganje premijera Milanovića replicirao je HDZ-ov Željko Reiner, kazavši kako je prijedlog proračuna nerealan i neozbiljan. 'Da je tome tako, najbolje govori to što je u obrazloženju najvažnijeg političkog dokumenta države koji određuje viziju Vlade i smjerove razvitka od 10-ak minuta premijer posvetio gotovo trećinu asfaltiranju svoje ulice', kazao je Reiner.

Proračun za 2015, dodaje HDZ-ovac, služi za jednokratnu uporabu. 'Naime on ima isključivo dvije svrhe. Jedna svrha je da malo primiri Europsku komisiju i da joj se pokuša malo zamazati oči i uvjeriti da će Hrvatska raditi sve dobro i da će to sve funkcionirati. A drugi razlog je da se na temelju njega mogu podići novi krediti kojima će se onda Hrvatska još više zadužiti i time će se omogućiti preživljavanje ove vlade do sljedećih izbora. Da taj proračun nije realan, najbolje govori činjenica da je predviđen deficit od 12,5 milijardi, a realno će završiti na barem 18 milijardi deficita jer su prihodi precijenjeni najmanje za dvije milijarde, a rashodi podcijenjeni najmanje za tri milijarde', kaže Reiner.

U odgovoru na Reinerovu repliku Milanović je odgovorio i na izjavu Darka Milinovića, a on je jutros kazao kako će Vladu prijaviti Europskoj komisiji.

'A što se tiče vaših toplih želja i prijava Europskoj komisiji, to ide vama na dušu. Što da vam ja kažem na to? Mislim, kao hrvatskog građanina, smeta me sve ovo što sam čuo od vas i od vašeg prethodnika, bivšeg uspješnog ministra zdravlja . Dakle ta vrsta nekakvog stalnog pokušaja denunciranja, prijava nekome u Europskoj komisiji u ovom slučaju, to je pogrešno', kazao je Milanović, dodavši kako je HDZ-ovcima to jedino oružje u ovom trenutku.

Dok Milinović i Reiner prijete prijavom Europskoj komisiji, HDZ-ov Ivan Šuker rekao je da to ne namjerava napraviti. Osvrnuo se i na povećanje proračuna za Ministarstvo branitelja. 'Branitelji, gledajte, vi ste njima u rebalansu proračuna smanjili 23 milijuna kuna, a gledajte što u proračunu piše na stranici 33. posebnog dijela proračuna - piše vam za Javnu ustanovu Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar u 2015. - nula kuna. Ili na poziciji socijalne pomoći naknade sudionicima žrtava rata smanjenje se za 23 milijuna kuna. To je Ministarstvo branitelja', rekao je Šuker.

Milanović je odgovorio da mu je drago što ga bivši ministar financije neće prijaviti Europskoj komisiji.

'Ono što me najviše smeta je to što nakon svega što smo prošli zadnjih tjedana dana, nakon one sramote koju su neki pokušavali prirediti u Vukovaru pa nisu uspjeli, vi se opet hvatate proračuna za branitelje, ovdje ga krivo interpretirate i želite poslati poruku da se obračunavamo s braniteljskom populacijom. Pa to je stvarno ljudski i politički nedolično. Nemojte to raditi. Dakle 100 puta ću to ponoviti, još jednom pozivam, pozivam ljudski ljude koji su još uvijek tamo pred Ministarstvom da se vrate doma obiteljima. Dakle sve što radimo, radimo u dobroj vjeri, a ako netko pokušava zametnuti kavgu, mržnju i podjele, to ste vi', kazao je Milanović.

Na Milanovićevu priču o asfaltiranju osvrnuo se i nezavisni zastupnik Branko Vukšić. 'Vi isto tako asfaltirate i trošite novac na nepotrebne stvari. Recimo, vaše ministarstvo koje se seli u luksuzne prostore u najvećoj krizi. Međutim vi ste ovdje izveli zapravo populističku predstavu koju uvijek nama predbacujete. Niste govorili o najznačajnijem političkom dokumentu, konkretno niste rekli gotovo ništa. Gdje su se putem izgubili sve one investicije koje ste obećavali tri godine? Već četvrti put ciljate, ali ciljate izgleda krivo, promašujete metu. Niste povukli novac iz europskih fondova, tek sad ste se probudili u četvrtoj godini. Niste proveli nijednu cjelovitu reformu ni pravosuđa ni lokalne samouprave ni državne uprave', kazao je Vukšić, podsjetivši da su za vrijeme Račanove vlade barem izgrađene autoceste, no dodao je da ne zna je li to dobro ili loše.

Odgovorio mu je premijer. 'Ja vas pozorno slušam. Svaku vašu riječ. Ne mogu vjerovati da vi kažete da ne znate je li dobro ili loše to što imamo autoceste, ne mogu vjerovati. Poštujem svakog saborskog zastupnika, iako načini na koji su svi ušli u Sabor nisu isti. Ja sam ušao zahvaljujući instituciji koja se zove SDP, kojoj sam postao predsjednik, o kojoj se brinem i koju cijenim. Vi ne biste nikada da nema čovjeka koji se zove Lesar. On vas je uvukao u Sabor i sad mi govorite da ne znate je li dobro ili loše to što imamo autoceste - pa daje to objasnite građanima', poručio je Milanović.

Iako je većina zastupnika reagirala na izlaganje premijera, HDZ-ov Josip Borić bocnuo je ministra Lalovca. 'Vidim da je i vas ministar Grčić zarazio optimizmom pa vam ja evo čisto dobronamjerno predlažem da poslušate onu pjesmu 'Mi imamos mnogos problemos', onaj čuveni Duo pegla. To je čisto da shvatite da je vaš optimizam bez pokrića, a vidimo se na prvom rebalansu, bit će vrlo brzo', kazao je Borić.

Stazić Šukeru: Nemoguće je napraviti lošiju kopiju Karamarka!

O proračunu za 2015. u ime kluba HDZ-a progovorio je Ivan Šuker, rekavši da ne vidi u prijedlogu proračuna da su se napravile neke uštede na rashodovnoj strani.

'Rashodovna strana se značajnije ne može promijeniti bez strukturnih reformi, a strukturne reforme nisu provedene. Jer da su provedene. onda bi proračun kod najvećih proračunskih korisnika izgledao sasvim drugačije. Razdoblje izrazito niskih kamatnih stopa na tržištu kapitala neće biti niti tijekom 2015. iskorišteno za restrukturiranje javnog duga te za provođenje reformi javnog sektora, već će to biti izgubljena godina uz napomenu da Hrvatska do ponovnog rasta kamata ima svega dvije ili tri godine, što bi moglo dovesti do ozbiljnih problema sa servisiranjem javnog duga, prije svega u 2017', kazao je Šuker.

Replicirao mu je SDP-ov Ivo Jelušić. 'Vi iz HDZ-a zaista ste kvalificirani govoriti o izgubljenim godinama, to se slažem. Vi ste tu ne kvalificirani, nego prekvalificirani, vi ste doktorirali na izgubljenim godinama', kazao je Jelušić.

'Znate što, najgora je stvar kad je netko loša kopija svoga šefa, a vi ste upravo to. Kad nemate argumenata, onda idete vrijeđati', odgovorio mu je Šuker.

U raspravu o kopijama uključio se i SDP-ov Nenad Stazić. 'Govorite, kolega Šuker, u ime kluba HDZ-a, pa dopustite da vas pitam u trenutku kad se donosi najznačajniji dokument u Saboru gdje je vaš šef. Vi niste loša kopija svoga šefa jer je nemoguće napraviti lošiju kopiju njega. To je naprosto nemoguće', kazao je Stazić Šukeru.

Bivšem HDZ-ovom ministru financija rekao je i da je on odgovoran za deficit za koji proziva aktualnu Vladu. Naime, pojasnio je Stazić, 10,7 milijardi kuna deficita ide samo na kamate. Podsjetio da su se sve vlade do sada zaduživale, pa se zadužuje i ova.

'Pitanje je tko se za što zaduživao. Sanaderova vlada da bi pokrila troškove pljačkanja javnih poduzeća, Račanova vlada da bi izgradila ceste po kojima se vozimo, prva HDZ-ova vlada vjerojatno da bi financirala troškove rata jer je rat skup. Ali danas čitamo da je baš ministar financija. pokojni Jozo Martinović uzeo novce skupljene za kupnju oružja da bi Gavrilović, vaš miljenik, mogao za 3,3 milijuna dolara kupiti nešto, Gavrilović holding, koji je vrijedio 68 milijuna. Otiđite molim vas pod šator pa to objasnite braniteljima koji su stradavali dok je Jozo Martinović i Đuro Gavrilović uzimali novce za oružje da bi se bogatili. To im objasnite', kazao je Stazić.

Očekivao sam od vas sitnu prljavštinu, krenuo se braniti Šuker.

'Međutim gledajte, niste spomenuli da se iz državnog proračuna financiraju i Brijuni koje ste vi itekako rabili, da se financiraju i vojni brodovi na kojima ste se i vi vozili, isto se financira. Ali trebali biste znati, kolega Staziću, da Hrvatske autoceste nisu u državnom proračunu, toliko ste bar trebali naučiti kad već udarate', odgovorio je Šuker.

Branio je Šuker i predsjednika HDZ-a Karamarka.

'Zašto bi gospodin Karamarko došao slušati ono što je Milanović rekao? Je l' to bila razina predsjednika Vlade? Ne. Pa vi to niste htjeli slušati, vas nije bilo u sabornici. Pa vi ste dužni slušati svog premijera. Kad je bio HDZ-ov prijedlog proračuna, HDZ-ova strana je bila puna, a vi ga niste htjeli slušati jer ne možete braniti to. I vi sad prozivate predsjednika oporbe. Imate li nešto možda protiv onoga što sam rekao? Ponudite mi argument i ja ću s vama razgovarati o tome', odgovorio je Šuker.

Šuker je upozorio i da rasprava ne treba ići na osobnu razinu.

'Vi ste ovako vrlo benevolentna osoba kad je netko drugi u pitanju. Jeste li se možda ispričali kolegi Rončeviću? Pa to je ljudska dimenzija. Vi ste ga napadali, a čovjek je pravomoćno oslobođen. Pa bilo bi ljudski da ste rekli - sorry, ja sam mislio tako, imao sam krive podatke. To je ljudska veličina. kolega Staziću, a ne napadati, pljuvati i onda kad pravosuđe dokaže da nije istina ono što ste vi govorili. nemate hrabrosti reći - kolega, oprosti', zaključio je Šuker.

U svom izlaganju Šuker je Vladi spočitnuo 200 tisuća manje radnih mjesta u odnosu na 2011. te neto povećanje javnog duga od 70 milijardi kuna, no odgovor je odmah stigao od SDP-ove Nadice Jelaš. Odgovornost za to, rekla je, ne može biti samo na SDP-ovoj vladi.

'Ako pokušamo kvantificirati tu odgovornost. onda bi zapravo vaš dio odgovornosti bio neusporedivo veći u odnosu na naš iz najmanje dva razloga. Dakle jer od 2009. do 2011, dakle u posljednje tri godine vaše vlasti, naprosto je gospodarski pad bio 10 posto, to je činjenica... Bio je 10 posto u te tri godine, a u posljednje naše tri godine vlasti, dakle od 2012. do 2014, samo dva posto. Što se tiče 200 tisuća nezaposlenih, opet vas podsjećam da kao ekonomist morate znati da ćemo mi još dugo vremena imati najmanje 200 tisuća nezaposlenih jer je to brojka koja govori o nezapošljivim ljudima, dakle o nezapošljivim građanima koji su nažalost devedesetih godina, kada ste u procesu pretvorbe i privatizacije u bescjenje poklanjali nekim ljudima tvrtke pa su ih upropastili i onda su ti ljudi doista ostali na cesti i ovoga trenutka za njih više nema posla. Što se tiče strukturnih reformi, moram vas podsjetiti da ste imali puno više vremena nego što ga imamo mi za strukturne reforme, s tim da je to vaše vrijeme bilo neusporedivo povoljnije za reforme. Podsjećam, od 2004. do 2008. imali ste prosječan gospodarski rast nešto malo niži od pet posto', pobrojala je Jelaš Šukeru.

Lesar: Ili imate problema s kristalnom kuglom ili se oslanjate na onu o sedam debelih i sedam mršavih krava

Premijer Milanović, podsjetio je na uvodu svog izlaganja Laburist Dragutin Lesar, zatražio od zastupnika da mu vjeruju da je prijedlog proračuna realan i održiv.

'Da bi vjerovao na riječ o održivosti i realnosti proračuna potrebno je usporediti dosadašnje realne makroekonomske procjene Vlade, odnosno predlagatelje toga proračuna. I nakon što sam to učinio, konstatiram, gospodo iz Vlade, da imate ozbiljnih problema ili s kristalnom kuglom ili se oslanjate na onih 7 mršavih i 7 debelih krava', kazao je Lesar.

Podsjetio je pritom na prijašnje Vladine projekcije koje nisu ostvarene.

Upozorio i da Hrvatska bez 25 posto domaće komponente, što nije planirano, teško može može povući planirana sredstva iz EU-a od 7,2 milijarde kuna.