ŠVEPS PROTIV ĐAKIĆA

Zagrebačka HVIDRA tužila državnu zbog provale

26.11.2014 u 21:02

Bionic
Reading

Predsjednik Zajednice udruga HVIDR-e Grada Zagreba Mirko Ljubičić Šveps priopćio je u srijedu da je podnio tužbe radi smetanja posjeda protiv HVIDRE RH i njezinog predsjednika Josipa Đakića, te povjerenika Zlatka Majića kojeg je imenovao Đakić.

Ljubičić je u priopćenju optužio Đakića da je nezakonito i protustatutarno raspustio zagrebačku HVIDR-u, zbog čega je njezino Predsjedništvo sazvalo skupštinu koja će odlučiti o daljnjem članstvu u republičkoj HVIDR-i na sjednici zakazanoj za 12. prosinca u prostorijama zagrebačke HVIDR-e u Slovenskoj ulici.

Glavni odbor HVIDR-e RH je 14. studenog bez ikakve obavijesti ili poziva protuzakonito i mimo ovlasti odlučio raspustiti tijela zagrebačke HVIDR-e i imenovati Zlatka Majića povjerenikom koji treba sazvati izvanrednu izbornu skupštinu zagrebačke HVIDR-a. Nakon toga je Majić na nezakonit način ušao u prostorije zagrebačke HVIDR-e u Slovenskoj ulici, tvrdi Ljubičić.

Đakićeva HVIDR-a je, tvrdi Ljubičić, protupravno provalila u prostorije zagrebačke HVIDR-e, onemogućila joj redovan rad i poslovanje, a svakim danom joj nanosi materijalnu štetu i narušava njezin ugled.

Ljubičić napominje kako je zagrebačka HVIDR-a dragovoljan punopravni član HVIDR-e RH, a Skupština zagrebačke HVIDR-e je vrhovno tijelo udruge po Statutu i Zakonu o udrugama, pa jedino Skupština može imenovati i razriješiti tijela Udruge.

Đakić i njegova ekipa u Glavnom odboru sami su sebi dali nadzakonske i apsolutne ovlasti raspuštanja svih udruga HVIDR-a, osnovanih i registriranih kao samostalne i punopravne pravne osobe čije je poslovanje i rad regulirano Zakonom o udrugama, a članstvo u njihovoj Zajednici je volja i odluka skupštine udruge, smatra Ljubičić.

Naglasio je kako je HVIDR-a RH jednostranim odlukama grubo narušila autonomiju i pravnu osobnost zagrebačke HVIDR-e, koja se dragovoljno učlanila u HVIDR-u RH, pa iz nje isto tako može istupiti.

Zagrebačka HVIDR-a nije nikakva ustrojbena jedinica, podružnica i sl., već pravna osoba registrirana u nadležnom Registru udruga koja ima svu autonomiju poslovanja, poručuje Ljubičić.

Predsjednik republičke HVIDR-e Josip Đakić izjavio je Hini da je zagrebačku HVIDR-u raspustio sabor HVIDR-e RH, a sve drugo su Ljubičićeve netočne i neprecizne informacije.

Kada neka od članica HVIDR-e ne funkcionira, republička HVIDR-a poduzima korake koje joj je naložio njezin Sabor kao najviše tijelo, Glavni odbor provodi njegove odluke, a kao predsjednik moram provoditi odluke Sabora i Glavnog odbora, kaže Đakić.

Odbacio je Ljubičićeve optužbe kako se radi o obračunu s njime, ustvrdivši kako se isti slučaj dogodio kada je Ivan Pandža promijenio statut, što pokazuje da Ljubičić očito ima dvostruka mjerila.