PROTIV DEVASTACIJE

Policija i inspektori u akciji protiv branja smilja

26.11.2014 u 17:34

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode poručilo je u srijedu stanovnicima Krka i drugih otoka i priobalja da nema potrebe za najavljenim prosvjedima protiv nekontroliranog branja smilja jer je Ministarstvo u suradnji s policijom, inspekcijom i drugim nadležnim službama pokrenulo akciju za zaustavljanje devastacije smilja i ostalog samoniklog bilja na otocima.

Odlučili smo poslati jasnu poruku nelegalnim beračima smilja da se takvo stanje više neće tolerirati i da ćemo akciju zaštite samonikloga bilja provoditi u suradnji s inspekcijom, lugarskom službom i policijom', rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Tonči Restović.

Do sada su na tom poslu bila angažirana trojica inspektora, no to nije bilo dovoljno, jer jedan inspektor zaštite prirode po županiji ne može adekvatno osigurati provedbu zakona.

Ključan problem je ulazak nelegalnih berača na privatne posjede
i nanošenje štete otočanima. U sprječavanju toga posebno je važna suradnja inspekcije s policijom koja jedina ima ovlasti zaštititi privatno vlasništvo i zato smo krenuli u zajedničku operativnu akciju 'Smilje', objasnio je Restović.

Otočanima poručujemo da nisu sami, pa nema potrebe da stvar uzimaju u svoje ruke, poručio je načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec ističući da je policija i do sada bila uključena u sprječavanje ilegalnog branja smilja.

Ove je godine intervenirala četiri puta
i u svim slučajevima provela kriminalističko istraživanje. Oduzeto je oko dvije tone nelegalno ubranog smilja, naveo je Borovec dodavši da inspektori za zaštitu prirode uvijek mogu zatražiti pomoć policije.

Prva operativna akcija 'Smilje' bila je na Krku, a danas se provodi na Pagu i Rabu, izvijestio je Restović.

Pomoćnik ministra za zaštitu prirode Nenad Strizrep pojasnio je da smilje nije strogo zaštićena vrsta pa se, sukladno Zakonu o zaštiti prirode, njegovo branje regulira izdavanjem dopuštenja za komercijalne svrhe i propisivanjem uvjeta skupljanja.

Dopuštenja izdaje Uprava za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i prirode fizičkim i pravnim osobama registriranim za tu djelatnost. U 2014. izdano je ukupno 29 dopuštenja.

Tijekom ovoljetne sezone Ministarstvo je zaprimilo više očitovanja i upozorenja o devastaciji smilja pa je zbog toga krajem rujna donijelo odluku o skraćenju jesenske sezone branja na cijelom teritoriju za mjesec dana, a u potpunosti zabranilo na svim jadranskim otocima. Radi trajnog i odgovarajućeg rješavanja tog problema Strizirep je najavio postrožavanje propisa kroz izmjene Zakona o zaštiti prirode.

Na novinarsko pitanje zašto se tek sada krenulo u akciju
jer je problem izbio još u svibnju, a sada je sezona branja pri kraju, Restović je ponovio kako se želi poslati jasna poruka nelegalnim beračima da se to neće tolerirati.

Što se izdavanja dopuštenja tiče, Strizirep je rekao da su većina onih koji imaju dopuštenje korektna i savjesno obavlja svoj posao.
Problem su ilegalni berači koji često ulaze i u privatne posjede, pa s njima vlasnici dolaze u sukob. Ministarstvo je do sada bilo liberalno po pitanju izdavanja dopuštenja za branje, no to će se postrožiti.

Restović je izvijestio da su inspektori do sada podigli samo dva optužna prijedloga. O tome koliko smilja legalni berači imaju pravo ubrati, odnosno kako se i na temelju čega izdaju dopuštenja, Strizirep je novinare uputio na Državni zavod za zaštitu prirode koji propisuje uvjete i mjere zaštite za samoniklo bilje koje se skuplja za preradu i trgovinu.

Stanovništvo Krka, točnije udruge krčkih maslinara, pčelara, ovčara, lovaca i branitelja, ali i načelnici otočkih općina, nedavno su blokirali krčki most i najavili veći prosvjed ukoliko se ne zaustavi nekontrolirano branje smilja na njihovu otoku.

Na krčkom mostu štitimo i ostale otoke, kazao je tada Goran Marević, tajnik krčke Udruge maslinara Drobnica.