PLAĆA IH EUROPA

Vlada zapošljava još 349 službenika u administraciji za EU fondove

26.11.2014 u 11:47

Bionic
Reading

S obzirom na to da će fokus sljedeće godine biti na privlačenju sredstava iz europskih fondova, Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku u zapošljavanju još 349 službenika koji bi trebali raditi na pripremi projekata i prihvatu sredstava iz europskih fondova. Službenici će biti zaposleni u središnjim tijelima državne uprave i Vladinim uredima, a ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Branko Grčić tvrdi da će se na njihovim plaćama još i uštedjeti

Obrazlažući odluku, ministar Grčić kazao je da je trenutno na poslovima administracije europskih fondova zaposleno tisuću osoba raspoređenih u 27 državnih institucija.

Grčić smatra da to nije dovoljno s obzirom da su potencijali financiranja iz europskih fondova ulaskom Hrvatske u EU-u povećani osam puta u odnosu na pretpristupno razdoblje.

'U proračunu za iduću godine osigurali smo financiranje ovih 1000 ljudi, pa i onih koji će biti naknadno zaposleni, dakle 349 njih, kroz tehničku pomoć EU-a. Plaće tih ljudi dakle financiramo s čak 85 posto iz EU-a. To je otprilike ušteda od 126 milijuna kuna za porezne obveznike', kazao je Grčić.

Pojasnio je Grčić i koliki bi mogao biti obim posla za te ljude. 'U ovom trenutku imamo ugovorenih 3,5 milijardi kuna projekata, do kraja siječnja bit će pet milijardi, a u idućoj godini očekuje nas još velikih projekata od šest milijardi kuna. Time će biti obilježena 2015. Na prvi pogled to je ambiciozan plan, ali i poprilično realan kad je riječ o mogućnosti financiranja', kazao je Grčić.

Ustvrdio je Grčić da Hrvatska ne kasni u procedurama bitnim za povlačenje novca iz Unijinih fondova, pritom naglasivši da apsorpcija EU-ovih sredstava nije samo posao Vlade, nego i jedinica lokalne samouprave, komunalnih poduzeća, nevladinih udruga i gospodarstva.